SVE SPREMNO ZA PRAVLJENJE AUTO-DELOVA: U Smederevskoj Palanci završena izgradnja južnokorejske fabrike

J. ILIĆ

17. 04. 2021. u 16:00

FABRIKA auto-delova južnokorejske kompanije "Kjungšin kejbl" u Smederevskoj Palanci je završena, a proizvodnja u fabrici u kojoj će do sledeće godine biti otvoreno 1.000 novih radnih mesta, počeće krajem aprila.

СВЕ СПРЕМНО ЗА ПРАВЉЕЊЕ АУТО-ДЕЛОВА: У Смедеревској Паланци завршена изградња јужнокорејске фабрике

Foto: Opština Bačka Palanka

Fabrika u industrijskoj zoni Guberaš, koja se prostire na 20.000 kvadratnih metara, podignuta je za šest meseci. U isto vreme, izgrađene su saobraćajnice do pogona, i potpuno nova kanalizaciona mreža u dužini od 1.200 metara.

Investicija je vredna oko 40 miliona evra.

- Korejska kompanija, u izgradnju i opremanje, uložila je oko 20 miliona evra. Preko Republičke direkcije za imovinu, bez naknade, ustupljeno im je građevinsko zemljište vredno oko 250.000 evra. Takođe, uložili smo i 40 miliona dinara za infrastrukturu, uključujući i pristupne saobraćajnice. Država će sa šest miliona evra subvencionisati zapošljavanje više od 700 radnika na neodređeno vreme - kaže predsednik opštine Smederevska Palanka, Nikola Vučen.

Kompanija "Kjungšin kejbl" bavi se proizvodnjom delova za tradicionalne automobile, ali i komponenti za električne automobile visoke tehnologije. Prema najavama, biće jedna od najsavremenijih fabrika u zemlji.

Nova fabrika, kažu ovde, imaće nemerljiv značaj za razvoj varoši na Jasenici.

SARADNjA I U OBLASTI KULTURE I NAUKE

JUŽNOKOREJSKA organizacija za promociju trgovine i investicija i palanačka opština pripremaju i nove projekte na polju kulture i nauke.

- Zajednički cilj je da Smederevska Palanka bude sedište novih investicija i tehnologija koje ćemo zajedno sa našim prijateljima realizovati. Palanka će u budućnosti biti grad prepoznatljiva po novim tehnološkim sadržajima i IT sektoru - kaže Nikola Vučen.

- Do pre nekoliko godina bili smo najzaduženija opština u Srbiji. Ovo je najveća privredna investicija u Smederevskoj Palanci u poslednjih 60 godina. Ova fabrika preporodiće privrednu situaciju - kaže Vučen.

Planirano je da se u narednih godinu dana postupno ovde uposli 700 do 1.000 radnika. Do sada je već zaposleno više od 250 radnika, a zapošljavanje i obuke su i dalje u toku.

Kompanija "Kjungšin kejbl" u Južnoj Koreji se razvija od 1974. Imaju fabrike u Kini, Meksiku, SAD i Poljskoj. Filijala u Srbiji osnovana je u martu prošle godine.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZA BOLJE SUTRA: Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine