STABILNOST I PRIVREDNI RAST: Poruka NBS na sastanku Konstituence Švajcarske

B. Ca.

06. 04. 2021. u 16:44

VICEGUVERNER Ana Ivković predstavljala je Srbiju na sastanku Konstituence Švajcarske, čiji je Srbija član poručujući da dugoročni prioriteti u Srbiji ostaju isti - stabilnost i održiv i ubrzan privredni rast, uz dalji rast životnog standarda građana. Sastanak je održan u okviru prolećnog zasedanja MMF-a i Svetske banke, koje se, zbog aktuelne zdravstvene situacije, i ove godine održava u virtuelnom formatu.

СТАБИЛНОСТ И ПРИВРЕДНИ РАСТ: Порука НБС на састанку Конституенце Швајцарске

Foto Tanjug

Govoreći o merama NBS, viceguverner je istakla da je od marta prošle godine Narodna banka reagovala gotovo svakog meseca različitim instrumentima.

- Smanjivali smo referentnu kamatnu stopu, obezbeđivali smo likvidnost u potrebnim rokovima i u potrebnim valutama, propisali smo moratorijum u otplati kreditnih obaveza i na druge načine olakšavali otplatu kredita i podržavali kreditnu aktivnost - rekla je Ivković. - Problematični krediti su smanjeni za 0,4 procentna poena, na 3,7 odsto. Prošlu godinu smo završili s realnim padom bruto domaćeg proizvoda od 1 odsto, a ove godine očekujemo pun oporavak uz rast od 5 do 6 procenata. Naša je procena da bi bez preduzetih mera pad BDP Srbije prošle godine iznosio preko 6 odsto, dok bi oporavak trajao tri do pet godina, umesto godinu dana. Srbija je zadržala i odličan pristup globalnom finansijskom tržištu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili