ŠOLAK HRVATIMA DAJE PRENOSE: Dok su kod komšija mečevi nacionalnog tima dostupni svima, kod nas samo pretplatnicima SBB-a

V. N.

30. 03. 2021. u 09:42

VEĆ čuveni, nepriznati Ronaldov gol na utakmici u Beogradu pre tri dana, koju je mogla da gleda samo trećina televizijskih pretplatnika naše zemlje, otvorio je ponovo temu o pravima na prenos važnih nacionalnih događaja. U žižu su opet došli javni servis RTS, Regulatorno telo za elektronske medije REM, kao i odnos kablovskih operatera na našem tržištu.

ШОЛАК ХРВАТИМА ДАЈЕ ПРЕНОСЕ: Док су код комшија мечеви националног тима доступни свима, код нас само претплатницима СББ-а

Ilustracija / Foto Depositphotos

Dok je u Srbiji glatko prošlo da sa kupljenim pravima za utakmicu naše reprezentacije sa portugalskim timom, "Junajted grupa" omogući da istorijske golove gledaju samo korisnici televizija Nova S i N1, u komšijskoj hrvatskoj Regulatorno telo to ne dopušta. Kako Zakon o elektronskim medijima i Pravilnik REM precizno kažu, Regulator je u obavezi da naprvi listu najvažnijih događaja koji moraju da budu dostupni svima bez obzira na to kod kog operatera imaju pretplatu.

Prema rečima analitičara medija Dragiše Kovačevića, da "Junajted medija" pokušava pritiscima širenje dominacije na telekomunikacionom tržištu, kao i da svaku kritiku naziva gušenjem slobode, svedoči i to što od sada ni gledaoci koji u Hrvatskoj koriste usluge operatera A1, ne mogu da gledaju kanale N1 i Sport klub.

Prema saopptenju hrvatske A1, "Junajted medija" Group vodi medijsku kampanju, manipuliše i vrši pritisak na njih nazivajući njihove komercijalne poslovne pregovore medijskom cenzurom. Sa druge strane iz "Junajted medije" čule su se izjave koje liče na nedavne u Srbiji, da su prave namere A1 zapravo pokušaj da ukloni sa tržišta i uništi najgledaniji kablovski kanal N1.

- Slična im je retorika i u Srbiji za svako skretanje pažnje da krše zakon - kaže Kovačević. - Odmah počinju žalopojke, pozivanje na strane organizacije, ambasade, a sve sa ciljem da se vrši pritisak. Ne znam kakav su pritisak mogli da naprave na REM, ali to telo ne radi svoj posao. U Zakonu jasno piše da je trebalo da naprave listu najvažnijih događaja od posebnog značaja za sve građane kojima mora da bude obezbeđen pristup, a da jesu, na njoj bi se našla i utakmica od pre nekoliko dana.

Kako Kovačević skreće pažnju, u komšijskoj Hrvatskoj gde je "Junajted medija" takođe vlasnik televizijskih prava na utakmice hrvatske reprezentacije, njihov regulator je osujetio plan JM da utakmice prenosi kablovski kanal Sport klub.

- Naređeno je da mečevi nacionalnog tima moraju da budu dostupni svim građanima - tvrdi Kovačević. - Sigurno je postojao način da se uz pravo na emitovanje svojih reklama, utakmica naše reprezentacije emituje pred svima.

KRŠENjE ZAKONA UZ BLAGOSLOV REM

SUMNjAM da bi "Junajted medija" uložila toliki novac u kupovinu prava prenosa utakmica reprezentacija od UEFA da nije dobila zeleno svetlo iz REM da će moći da krše zakon - kaže Kovačević. - Takvi događaji moraju da budu na televizijama koje pokrivaju celu teritoriju Srbije i imaju slobodan pristup svima. Srbija je uložila mnogo u sport, pa su nacionalnim reprezentacijama obezbeđeni uslovi i možemo da očekujemo medalje. Mogu samo da zamislim razočaranje ako i takve utakmice bude mogli da vide samo pretplatnici SBB. Uz to, sramna je pozicija i ponašanje javnog servisa RTS. Neshvatljivo je da recimo servis koji svi plaćamo, ne nalazi način da obezbedi građanima da gledaju mečeve najvećeg ponosa naše zemlje - Novaka Đokovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!