STRUJA IZ JOŠ TRI HIDROELEKTRANE: Zorana Mihailović o planovima i ulaganjima u energetski potencijal Srbije

V. MITRIĆ

22. 03. 2021. u 21:15

- KAO što smo imali Niš kao čvorište i da kroz Niš prolaze autoputevi, Loznica je čvorište kada je u pitanju energetika.

СТРУЈА ИЗ ЈОШ ТРИ ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ: Зорана Михаиловић о плановима и улагањима у енергетски потенцијал Србије

Foto: Tanjug

Nisu mala ulaganja u niskodistributivnu mrežu koja treba da podrži visokonaponsku mrežu i našu vezu sa lokalnim državama, a jednako je važno što svi krećemo ove godine u jednu pravu energetsku tranziciju.

Ovo je rekla u Loznici potpredsednica Vlade Srbije, profesor dr Zorana Mihailović.

- To znači električna energija koju smo proizvodili u termoelektranama polako mora da se smanji, da toga više gotovo i nema. Ali ostaje kako ćemo dobijati onda električnu energiju. Srbija je prebogata rekama i nema razloga da ne koristi potencijal svojih reka. Sa Republikom Srpskom napravili smo izjave o namerama, predednice Vlada Srbije i Republike Srpske su to potpisale, jedan deo projektne tehničke dokumentacije je završen, mislim da pripremni radovi za HES Gornja Drina mogu ove godine do leta i da počnu - ističe Mihailovićeva.

EPS je, kako je istakla, uputio zahtev da se odobre pripremi radovi resor na čije je ona čelu“ to će sigurno i uraditi“.

- Prema tome Srbija će u narednih nekoliko godina biti bogatija za potencijal tri hidroelektrane u proizvodnji elektične energije - precizirala je potpredsednica Vlade Srbije. - To će nam obezbediti da budemo sigurniji u elektroenergetskom sistemu, ali to će nam takođe obezbediti stalnu vezu sa regionom. Dakle, infrastruktura, bilo da je transposportna ili energetska ukoliko nismo dobro povezani sa regionom onda nas to izopštava iz budućeg razvoja.Kada dođu investitori pored dozvola treba im put, železnica, ali i stabilnost u napajanju električnom energijom, ne samo da imaju struju već da nema isključenja, a sve to omogućavaju novi kapaciteti koje ćemo napraviti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju