FARMACIJA ZARAĐUJE I OTPUŠTA: Industrija lekova u Srbiji, u godini pandemije korone, porasla za 2,3 odsto

S. B.

16. 03. 2021. u 10:37

FARMACEUTSKOJ industriji Srbije pandemija je, ako se posmatraju statistički podaci, donela skroman rast.

ФАРМАЦИЈА ЗАРАЂУЈЕ И ОТПУШТА: Индустрија лекова у Србији, у години пандемије короне, порасла за 2,3 одсто

Arhiva

Proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata je lane bila za 2,3 odsto veća nego u 2019. godini. Porastao je i izvoz za oko pet odsto, ali je zato potražnja za farmaceutskim proizvodima stranih kompanija bila daleko veća. Uvoz je u ovom periodu skočio za čak 21,1 odsto.

Iako se ne može reći da je ovoj grani išlo loše, smanjili su ukupan broj zaposlenih. U 2020. godini u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata, čujemo u Privrednoj komori Srbije, registrovano je 4.498 zaposlenih, što je za 0,7 odsto manje u odnosu na broj zaposlenih u 2019. godini.

- Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, lane je izvoz proizvoda farmaceutske delatnosti iznosio 465,7 miliona evra, što čini 2,7 odsto ukupnog izvoza Srbije - kažu u Udruženju za farmaciju i medicinsku delatnost PKS. - U odnosu na 2019. godinu, zabeležen je rast izvoza od 5,4 odsto. U istom periodu, uvoz je dostigao 1,5 milijardi evra, sa međugodišnjim rastom od 21,1 odsto i čini 6,5 odsto ukupnog uvoza. Proizvodi sa znatno povećanim prometom u prethodnoj godini su pre svega medicinska sredstava, koja su se koristila u svrhu prevencije od širenja zarazne bolesti, hirurške maske, pregledne i hirurške rukavice, zatim sredstva za dezinfekciju, dodaci ishrani koji pomažu u jačanju imuniteta, lekovi koji se po važećem protokolu koriste za lečenje obolelih od kovida 19, lekovi i dodaci ishrani koji ublažavaju simptome prehlade, lekovi koji se koriste za snižavanje temperature, antibiotici.

Ove brojke nisu mimoišle apoteke. Ostvaren promet u njima je 932,5 miliona evra, što je rast od 8,5 odsto u odnosu na 2019 godinu. Najveći skok u prometu zabeležen je u martu.

- Farmaceutska industrija u Srbiji reagovala je brzo i odgovorno i u vanrednim okolnostima i obezbedila sigurno snabdevanje lekovima i medicinskim sredstvima, ali i dodatnu pomoć u vidu značajnih donacija - napominju u Udruženju za farmaciju.

VELIKI JOŠ VEĆI

RAST nekih globalnih igrača, međutim, bio je veći. Nedavno se velika internacionalna grupa, poznati proizvođač lekova i preparata, pohvalila da je u 2020. godini zabeležila rast prodaje od čak 18 odsto. Čitava ta grupa lane je zabeležila prodaju koja premašuje tri milijarde evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!