SRBIJA POSTAJE VELIKI IGRAČ: Kriza pogodila automobilsku industriju u Evropi i otvorila veliku šansu za našu zemlju

E. B. T.

12. 03. 2021. u 08:00

SRBIJA ima šansu da postane veliki igrač na tržištu automobila! Paradoksalno, te mogućnosti nam daje upravo kriza koja je žestoko pogodila automobilsku industriju u Evropi.

СРБИЈА ПОСТАЈЕ ВЕЛИКИ ИГРАЧ: Криза погодила аутомобилску индустрију у Европи и отворила велику шансу за нашу земљу

Foto Tanjug

Zato što, s druge strane, ona pruža priliku za rast kompanija u tom sektoru na tržištima u usponu, kao što je srpsko. Konkurentsku prednost našoj i zemljama u regionu, obezbeđuje blizina članica EU, kvalitetna radna snaga i kapaciteti industrijske proizvodnje. Srbija ima i jedinstvenu priliku da iskoristi svoje rezerve litijuma za proizvodnju baterija za električna vozila, jer će najveći korisnici tih komponenti biti zemlje EU.

Ovo pokazuje analiza Međunarodne finansijske korporacije (IFC) u kojoj se ističe da je Srbija već uspela da privuče strane direktne investicije u automobilski sektor, gde su velike strane kompanije uložile značajna sredstva u proizvodnju kompenenata za vozila.

- Zbog visokih troškova razvijene zemlje mogu da odustanu od izmeštanja proizvodnih linija, što ide u korist proizvođačima na tržištima u usponu, čija prednost je što se nalaze u neposrednoj blizini, a u pogledu troškova povoljniji su od proizvođača iz zemalja Zapadne Evrope - navode stručnjaci IFC.

POTPUNI OPORAVAK 2023.

U 2021. godini, kada države budu sprovele vakcinaciju i otvorile svoje ekonomije, očekuje se delimični oporavak tržišta. Analitičari predviđaju povećanje prodaje vozila u Evropi za više od 13 odsto u odnosu na 2020. godinu i smatraju da se nivo od pre 2019. godine neće vratiti pre 2023. ili 2024. godine. Postoji mogućnost da prodaja novih automobila zabeleži rast, jer će ljudi želeti da se vrate sopstvenom prevozu nakon pandemije.

Analizirajući prilagođavanje promenama koje donosi elektrifikacija, IFC ističe da Vlada Srbije priprema nacionalnu strategiju za razvoj i korišćenje električnih vozila, a novi Evropski zeleni dogovor će obezbediti fond od bilion evra za finansiranje održivog razvoja. Trebalo bi da države članice u narednim godinama investiraju oko 2,9 milijardi evra za finansiranje razvoja lanca vrednosti baterija, a očekuje se mobilisanje dodatnih devet milijardi evra privatnih investicija.

- Proizvodnja baterija se sve češće pokreće u neposrednoj blizini područja u kojima se očekuje rast potražnje za ovim proizvodima - navodi se u analizi.

- Prema predviđanjima, najveći korisnici litijumskih baterija u narednoj deceniji biće tržišta zemalja EU, što je jedinstvena prilika za Srbiju da iskoristi svoje rezerve litijuma i dalje usmerava industriju u pravcu proizvodnje baterija i drugih komponenata povezanih sa elektrifikacijom automobila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna