STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Bitkoin je balon koji bi mogao da pukne svakog časa

Novosti online

10. 01. 2021. u 08:43

СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Биткоин је балон који би могао да пукне сваког часа

Foto: Piksabej

CENE bitkoina su se za manje od mesec dana udvostručile na više od 40.000 dolara. I dok trgovci kriptovaluta tvrde da je ovaj zapanjujući talas opravdan, neki na Vol Stritu upozoravaju da se ovo neće dobro završiti.

"Nedavni skok možda je još jedan slučaj špekulativne manije. Bitkoin (KSBT) izgleda kao 'majka svih balona'" kaže Majkl Hartnet, glavni investicioni strateg u Bank of America Securities, piše CNN Business.

Hartnet u nedavnom izveštaju ističe da je dramatičan rast bitkoina tokom poslednje dve godine - porast od oko 1.000 odsto od početka 2019. godine - daleko veći od dobitka za drugu imovinu koja je u prošlosti uživala masovne gubitke nekoliko decenija.

To uključuje porast cena zlata za više od 400 odsto krajem 1970-ih, kao i druge značajne investicione manije: japanske akcije krajem 1980-ih, tajlandska berza sredinom 1990-ih, dot-comi krajem 1990-ih i cene stanovanja sredinom 2000-ih. Svi ti sektori uživali su trocifreni procenat dobitka pre nego što su se srušili na zemlju.

U novije vreme, kineske akcije, biotehnologija i FAANG-ovi Big Tech-a takođe su zabeležili ogromne dobitke.

Hartnet nije predvideo da će se cene bitkoina srušiti same po sebi. Umesto toga, naveo je cene kripto valuta kao još jedan primer "sve špekulativnijeg" ponašanja u investiranju. Takođe je upozorio na povećano interesovanje za IPO-ove i SPAC-ove za velike pokrete jednoroga.

Hartnet nije jedini koji oglašava alarm za bitkoin. S obzirom na to da se američki dolar nedavno donekle stabilizovao, neki upozoravaju da jedan od velikih slučajeva posedovanja bitkoina - kao zaštite od pada valute - više ne postoji.

Ipak, vernici bitkoina i dalje su uvereni da cene mogu da se penju, pozivajući se na usvajanje kriptovaluta od strane PejPala (PIPL) i Skuare (SK), kao i na povećano interesovanje glavnih investitora, uključujući Paul Tudor Jones i Stanley Druckenmiller.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)