PODELE OKO STOPE PDV: Ugostitelji i hotelijeri podržavaju inicijativu da se smanji porez, mnogi misle da bi onda ova branša bila favorizovana

J. Su. - S. B.

28. 11. 2020. u 10:00

DA li srpske finansije, uz očekivani "minus" od 483 milijarde dinara, mogu da izdrže manji priliv od poreza na dodatu vrednost, Ministarstvo finansija tek treba da kaže.

ПОДЕЛЕ ОКО СТОПЕ ПДВ: Угоститељи и хотелијери подржавају иницијативу да се смањи порез, многи мисле да би онда ова бранша била фаворизована

Hoće li ugostitelji dobiti olakšice / Foto N. Karlić

Inicijativu resora trgovine i turizma da se ugostitelji oporezuju nižom stopom, deset umesto 20 odsto PDV, ova branša pozdravlja. Srpski ugostitelji veruju da bi uvođenje "kovid 19 PDV", po ugledu na većinu evropskih zemalja, trebalo znatno da ublaži udarac koji njihov sektor trpi zbog pandemije. Ekonomisti, s druge strane, poručuju da poseban poreski tretman restorana ne bi bilo dobro rešenje.

Jedan od predloga novih mera pomoći je i da se sa Narodnom bankom Srbije razmotri mogućnost produženja moratorijuma na kredite privrednicima iz ovog sektora. Prema rečima Georgi Genova, predsednika HORES, ugostitelji veruju da će ova mera biti delotvorna, jer bi mogla da pruži oporavak hotela i restorana.

- Zatvaranje većine ugostiteljskih objekata širom Srbije u proleće 2020. imalo je izuzetno težak ekonomski uticaj na naš sektor - kazao je Genov. - Ograničenja su onemogućila objekte da rade punim kapacitetom, a stroge zdravstvene i higijenske mere, za koje naš sektor smatra da su neophodne, dovode do dodatnih troškova. Do sada već 17 članica EU ima nižu stopu na ugostiteljske usluge. Uz to, ukoliko se usvoji ova izmena zakona, mi se zalažemo za pooštravanje mera kontrole u cilju poštovanja sprovođenja Zakona o PDV.

Ekonomisti, međutim, ne veruju da bi oporezovanje ugostitelja nižom stopom bilo dobro, niti pravedno rešenje iz ugla poreske politike. Podsećaju da je slično učinjeno svojevremeno za softver i hardver, ne bi li napredovale informacione tehnologije u Srbiji.

- Što se tiče dobrih javnih politika, smanjenje stope PDV ne bi bilo opravdano - smatra Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta. - To nije antikrizna, već lobistička mera. To su ugostitelji i hotelijeri tražili i pre korone. Time bi se jedan sektor favorizovao u odnosu na druge. Stav stručnjaka za porez je da stope treba da budu jedinstvene, a da se politika vodi budžetom. I kada se raspravljalo o tome da hrana bude na nižoj PDV stopi, struka je verovala da je bolje to regulisati socijalnom politikom, a ne poreskom. Kada su hardver i softver bili na manjoj stopi, profitirali su samo distributeri opreme. Potrošači u Srbiji su plaćali kompjutere koliko i kupci u Bugarskoj. I dobro je što je ta mera ubrzo napuštena. Tako bi bilo i u slučaju ugostitelja.

OČEKUJE SE MANjA NAPLATA

DRUGIM rebalansom ovogodišnjeg budžeta očekivanja od poreza na dodatu vrednost svedena su na 547,5 milijardi dinara. Na početku godine očekivalo se da će se naplatiti 582 milijarde dinara. Ovaj namet, posle druge prepravke računa, trebalo bi da čini 42,4 odsto ukupnih prihoda. Očekivanja su smanjena, kako se navodi u obrazloženju rebalansa, pre svega zbog pada lične potrošnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN BUDUĆNOSTI: Kako da stvorimo bolji svet za sve