TUŽBA I ZBOG PROVIZIJE: Klijentkinja banke presavila tabak zbog visoke naknade na uplaćen novac, istu uslugu vrednuju različito

B. Caranović

11. 11. 2020. u 14:21

BANKARSKE provizije na uplate, koje su često upadljivo visoke, izgleda da su pojedinim klijentima dozlogrdile, pa su čak rešili da presaviju tabak i tuže banke.

ТУЖБА И ЗБОГ ПРОВИЗИЈЕ: Клијенткиња банке пресавила табак због високе накнаде на уплаћен новац, исту услугу вреднују различито

Ilustracija / Foto Depositphotos

Naime, prema pisanju Udruženja potrošača "Efektiva", prošle nedelje je puštena prva tužba protiv banke za utvrđivanje sticanja bez osnova.

Klijentkinja je tužila Adiko banku, jer su joj za dve pojedinačne uplate naplaćene različite provizije. Za iznos od oko 6,98 miliona dinara banka joj je računala naknadu od oko 8.000 dinara, a za sumu od 698.000 dinara - proviziju od 1.395 dinara.

"Efektiva" će tužbom probati da dokaže da banke nemaju pravo da naplaćuju proviziju za uplatu novca na šalteru banke u različitim iznosima.

- Za dve potpuno iste radnje, iste usluge, naplaćena su dva različita iznosa provizije, iz čega proizilazi da visina zavisi od visine transakcije, pa se kod veće transakcije naplaćuje viši iznos - piše u obrazloženju tužbe. - Tuženi nije objasnio na osnovu čega naplaćuje taj trošak niti opravdanost troškova.

Kako u "Efektivi" smatraju, radi se o neosnovanom bogaćenju banke, jer je posao za obe uplate bio identičan, pa nema razloga da visina provizije zavisi isključivo od visine iznosa koji je uplaćen. A za poslednju deceniju, ovaj namet je poskupeo od pet do deset puta i iznosi od 0,6 do dva odsto uplate.

MINIMALNA NAKNADA 45 DINARA

NAKNADA u Banci Poštanske štedionice je 45 dinara, u MTS banci - 0,60 odsto, minimalnih 50 dinara. U Komercijalnoj je od 90 do 6.000, Rajfajzen od 80 do 8.000, a Mirabank naplaćuje od 250 do 15.000. dinara. Pojedine finansijske ustanove naplaćuju čak i uplate unutar kuće. Primer je Adiko banka, gde se i za interne prenose plaća pola procenta, a najmanje 60 dinara, ali i Prokredit, Aik i Ekspobanka.

Banke i ne kriju da proviziju naplaćuju u zavisnosti od visine uplate, a uporedne podatke naknada svih banaka Narodna banka Srbije od prošle godine objavljuje na sajtu. Za tu uslugu uzimaju minimum od 45 do čak 250 dinara, dok su maksimalne naknade, bez obzira na iznos koji se prebacuje, od 5.000 do čak 15.000 dinara! Ukoliko je provizija za neku uplatu manja od minimalne naknade, biće naplaćen zagarantovani minimalni iznos.

Iz Narodne banke Srbije kažu da je u skladu sa ustavnim načelima slobodnog tržišta pružalac određenih usluga slobodan u utvrđivanju cene svojih usluga, koje se zato ne mogu ograničavati propisima, osim u slučaju da je drugačije izričito utvrđeno zakonom.

- Ne propisujemo i ne utvrđujemo visinu naknada, niti kriterijume za njihovo formiranje, već propisima iz svoje nadležnosti utvrđujemo obavezu pružalaca da na zakonit način ugovaraju i da na jasan, razumljiv i transparentan način informišu korisnike o naknadama koje im naplaćuju za pružene usluge - kažu u NBS.

VEĆE UPLATE NOSE RIZIK

BEZ namere da komentarišemo okolnosti konkretnog slučaja, treba imati u vidu da izvršavanje platnih transakcija koje su veće vrednosti sa sobom nosi i veće rizike od štete u slučaju eventualnih grešaka - kažu u NBS. - To može sa sobom nositi i dodatne obaveze za pružaoce usluga, dodatne provere u cilju sprečavanja pranja novca. Takođe, podsećamo da praksa ugovaranja visine naknada u određenom procentu postoji i u drugim oblastima, pa tako i kod pojedinih usluga državnih organa, sudova, advokata i javnih beležnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024