PLAĆAJU "PENALE" NA PENZIJU: Oko 6.300 nekadašnjih radnika preduzeća u restruktuiranju imaće umanjene čekove

S. B. - J. Ž. S.

07. 11. 2020. u 08:30

RADNICI nekadašnjih industrijskih giganata koji su napuštali fabrike po socijalnim programima od 2010. do 2015. godine i kojima se po zaključku Vlade, tzv.

ПЛАЋАЈУ ПЕНАЛЕ НА ПЕНЗИЈУ: Око 6.300 некадашњих радника предузећа у реструктуирању имаће умањене чекове

Foto S. Babović

Opciji pet iz 2016. nisu obračunavali kazneni poeni, ukinuto je pravo na punu penziju. Odnedavno im na kućne adrese stižu rešenja PIO fonda sa umanjenim iznosom čeka, koji ih će primiti već 10. novembra. Novi zaključak tehničke vlade u oktobru ukinuo im je pravo na punu penziju, koju su primali prethodne četiri godine.

To znači da i za njih od sada ponovo važi trajno umanjenje čeka od 0,34 procenata na mesečnom nivou (najviše do 20,4 odsto) pošto ne ispunjavaju starosni uslov za penziju, odnosno nemaju 65 godina života. Ovu pogodnost do sada je koristilo oko 6.300 radnika koji su radno mesto svojevremeno napustili kao tehnološki višak. U PIO fondu nam je potvrđeno da se rešenja prosleđuju ovim penzionerima i da oni samo postupaju u skladu sa zaključkom Vlade.

- Taj program je podrazumevao da odlazimo na biro do trenutka kada napunimo pun staž, posle čega smo u starosnoj penziji - navodi Dragoslav Vukadinović (68), bivši radnik "Holdinga PTT" iz Trstenika. - Potom se 1. januara 2015. godine donosi Zakon o PIO, gde se kazneni poeni namenjuju onima koji nisu napunili 65 godina starosti. Pošto smo mi napustili firmu pod uslovom da idemo u punu starosnu penziju, dakle, bez umanjenja i ranije, pre Zakona, nevezano za godine starosti, krenuli smo u bitku da se to ispravi. Zaključkom Vlade od 25. marta 2016. svi iz "Opcije 5" su izuzeti.

PROTESTOM IZUZETI IZ ZAKONA

RADNICIMA iz "Opcije pet" je u trenutku potpisivanja sporazumnog raskida radnog odnosa nedostajalo najviše pet godina do penzije, ali su posle godinu i po dana protesta, pregovora i peticija, dobili izuzeće iz Zakona o PIO i pun iznos čeka. Zaključkom Vlade im je, na inicijativu tadašnjeg ministra za rad Aleksandra Vulina, priznata ne samo puna penzija, već su retroaktivno dobili i razliku u novcu između umanjenog i punog iznosa.

Onda je, dodaje Vukadinović, Vlada odlučila da stari zaključak stavi van snage. Pre pet godina se procenjivalo da je broj oštećenih radnika oko 6.000, a među njima su i penzioneri iz IMK "14. oktobar", "Goša" Smederevska Palanka, "Sloboda" iz Čačka, kragujevačka "Zastava oružje"...

- Oko godinu dana primao sam umanjenu penziju za oko 12 odsto, dok nisu doneli taj prvi zaključak, tako da sada računam da ću umesto 40.000 primati 32.000 - ističe naš sagovornik. - Advokati kažu da imamo šanse da dobijemo na sudu, ali mi želimo da pregovaramo sa Ministarstvom rada, već smo i bili kod njih krajem oktobra i obećali su nam razgovor sa novom ministarkom.

Penzioner Srboljub Bogdanović, bivši radnik IMK "14. oktobar" u decembru puni 65 godina, a firmu je napustio posle 37,5 godina staža. Tri godine sam uplaćivao penziono i socijalno osiguranje.

- U početku sam imao 20,4 odsto umanjenja, pre nego što je 2016. donet zaključak kojim je nepravda ispravljena. Biće strašno ako mi se ponovo bude odbijala petina penzije - kaže nam Bogdanović. - Na našem penzionom čeku pisalo je "starosna penzija", a na novom će pisati "prevremena starosna penzija".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!