REVIZORI TRAŽE SMENU DROBNJAKA: Objavljen izveštaj o poslovanju "Puteva Srbije" sa preporukama za postupanje

Z. R.

05. 11. 2020. u 13:51

DRŽAVNA revizorska institucija je izdala preporuku "Putevima Srbije" za smenu Zorana Drobnjaka sa čela ovog javnog preduzeća.

РЕВИЗОРИ ТРАЖЕ СМЕНУ ДРОБЊАКА: Објављен извештај о пословању Путева Србије са препорукама за поступање

Foto Tanjug

Oni su Nadzornom odboru "Puteva" dali rok od 90 dana da pokrene inicijativu za imenovanje direktora u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima.

- Imenovano lice više od šest godina obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora, što nije u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima - ističu državni revizori. - Zakonom je propisano da period obavljanja funkcije v. d. direktora ne može biti duži od jedne godine.

Drobnjak je 2007. prvi put izabran za direktora, a od 2011. je u v. d. stanju.

Da bi ostao na čelu ove firme, koju vodi skoro deceniju, Drobnjak bi morao da se prijavi na konkurs ravnopravno sa ostalim potencijalnim kandidatima.

Iako je rekorder po godinama provedenim u v. d. stanju, Drobnjak nije usamljen slučaj. Prema podacima koje je objavila organizacija "Transparentnost Srbija" na čelu čak 22 javna preduzeća nalaze se vršioci dužnosti među kojima je čak 19 sa isteklim mandatom. Od 34 državne firme, samo devet direktora je postavljeno na javnom konkursu.

PRIMEDBE NA TENDERE

REVIZORI su "Putevima" dali ukupno 14 preporuka, a većina se odnosi na postupke javnih nabavki.

- JP "Putevi Srbije" je 2018. i 2019. nabavilo dobra, usluge i radove u iznosu od 51,38 milijardi dinara bez sprovedenog postupka javne nabavke, a da nisu postojali razlozi za izuzeće od primene Zakona o javnim nabavkama - navode državni revizori. - Za 51 nabavku nije dokumentovalo da je procenjenu vrednost javnih nabavki utvrđivalo u skladu sa Zakonom. Pokrenulo je 30 postupaka u vrednosti 6,01 milijardu dinara, a da nisu bili ispunjeni uslovi.

Aktivnosti na dodeli ugovora nije sprovelo u skladu sa Zakonom kod 22 nabavke vrednosti 4,63 milijarde dinara.

Status rukovodioca kao vršioca dužnosti propisima je ograničen na godinu dana, a zakonom koji je usvojen 2012. ustanovljeno je da se u javnim preduzećima ili akcionarskim društvima gde je država većinski vlasnik, izbor direktora obavlja na osnovu konkursa.

REKORDER Zoran Drobnjak deceniju na čelu "Puteva", Foto Tanjug

Zakonite direktore, izabrane na konkursu ili v. d. kojima nije istekao jednogodišnji mandat, trenutno nemaju ni preduzeća "Kopaonik", "Stara planina" i "Uvac", "Državna lutrija", "Elektroprivreda Srbije", "Emisiona tehnika i veze", "Mreža Most", "Koridori Srbije", "Nuklearni objekti Srbije", kao ni rudnici "Resavica". I Miri Petrović, v. d. direktora "Pošte Srbije", ovaj status je istekao još 2017. godine. Za čelnike železničkih preduzeća "Srbija kargo", "Srbija voz" i "Infrastruktura železnica Srbije" pre nekoliko godina su raspisani konkursi koji nikada nisu okončani. Njih u v. d. stanju vode Dušan Garibović, Jugoslav Jović i Nebojša Šurlan, koji je postavljen na čelo "Infrastrukture" posle hapšenja i smene Miroljuba Jevtića. Vršioci dužnosti rukovode i "Transnaftom" i "Golubačkim gradom", ali njima mandat još nije istekao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)