U ROMINGU KAO KOD KUĆE: Građane Srbije očekuju niži troškovi telefoniranja u zemljama Zapadnog Balkana

B. Ca. - J. S.

28. 10. 2020. u 10:00

TRENUTNO žitelje naše zemlje desetak minuta razgovora sa Srbijom iz neke od pet zemalja Zapadnog Balkana košta oko 300 dinara. Na sreću, neće još dugo. Ovaj dosadašnji trošak za dolazne i odlazne pozive, poruke i internet u romingu Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije ili Kosova i Metohije biće ukinut sledeće godine.

У РОМИНГУ КАО КОД КУЋЕ: Грађане Србије очекују нижи трошкови телефонирања у земљама Западног Балкана

Novosti

Kako je rečeno na otvaranju Trećeg digitalnog samita Zapadnog Balkana u Tirani, ukidanje ovih troškova za građane počelo je Sporazumom iz Beograda 2019. i biće okončano iduće.

- Na Digitalnom samitu, koji je bio održan u Beogradu u aprilu 2019. predstavnici ekonomija Zapadnog Balkana su potpisali Sporazum o snižavanju cena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana - kaže, za "Novosti", Tatjana Matić, sekretarka u Ministarstvu telekomunikacija. - Na ovaj način, potpisnici su se saglasili da se maksimalne maloprodajne cene rominga u regionu Zapadnog Balkana dovedu na nivo cena prema pravilu "kao kod kuće", odnosno prema pravilima koja važe u Evropskoj uniji, i to najkasnije do 1. jula 2021.

Prema njenim rečima, realizacija Sporazuma je donela znatne uštede građanima na teritoriji Zapadnog Balkana jer se ukidaju dodatni troškovi usluge rominga, a nakon potpune implementacije, žitelji će za uslugu rominga plaćati identične cene kao unutar svoje matične mreže.

Klijente MTS-a minut razgovora tokom boravka u ovih pet zemalja košta 19,06 dinara, dok javljanje na poziv iz ovih država košta 3,58 dinara. Slanje SMS staje 8,59 dinara. Svaki megabajt košta 3,15 dinara...

Cene usluga u romingu drastično su više kada se iz Zapadnog Balkana pozivaju kontakti drugih destinacija u svetu. Tada svaki minut košta 100 dinara. Kako u MTS kažu, podržaće sve što bude predvideo Sporazum. U svim dosadašnjim fazama inicijative za ukidanje rominga na području Zapadnog Balkana, Telekom Srbija je, tvrde, sprovodio odluke i smernice koje su nadležni organi donosili, što će učiniti i ovom prilikom.

Iz "Telenorove" mreže u romingu ovih zemalja, cena minuta kada se u Srbiji poziva isti operater košta 7,20 dinara, dok pozivanje kontakta bilo kog drugog operatera u okviru ovih pet zemalja košta 27,99 dinara po minutu. Slanje poruka u romingu je 2,88 dinara, a deset megabajta interneta je oko 21 dinar. Razgovori sa drugim zemljama Evrope su oko 100 dinara po minutu.

Kako na sajtu "Vipa" stoji, servis "Balkan zona" sadrži regulisane promo-cene saobraćaja od 10. jula ove godine za ovih pet destinacija, koje su mnogo niže od cena saobraćaja za ostale destinacije. Odlazni pozivi su 7,05 dinara, dolazni 3,53, a poruke 2,82 dinara.

VELIKA ZARADA

PROCENjUJE se da se u Srbiji od ukupnog roming saobraćaja, 70 osto odnosi na Zapadni Balkan. U BiH čak 40 odsto ukupnih telekomunikacionih prihoda čine telefonski i internetski roming. Verovatno se očekuje da operateri ne budu oduševljeni ovom idejom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Zajedno za očuvanje prirode