NOVE CENE ZA RAZGOVORE U REGIONU: Evo koliko od 1. jula koštaju pozivi

E.B.T.

11. 08. 2020. u 12:36

MOBILNI operatori u Srbiji su od aprila do juna ove godine zabeležili pad saobraćaja u romingu i do 75 odsto u odnosu na isti period prošle godine, zbog pandemije virusa korona i smanjene mogućnosti putovanja u inostranstvo. S druge strane, domaći saobraćaj je dostizao rekord.

НОВЕ ЦЕНЕ ЗА РАЗГОВОРЕ У РЕГИОНУ: Ево колико од 1. јула коштају позиви

Foto: Depositphotos

Prema podacima Ratel-a, prenos podataka u prvom tromesečju ove godine bio je  povećan 3,5 puta u odnosu na isti period lane, ali je u drugom kvartalu opao zbog situacije u vezi sa  virusom korona.

U međuvremenu, stupio je na snagu i Sporazum o snižavanju cena rominga u regionu Zapadnog Balkana, počev od 1. jula. To znači da, kako navode u Ratel-u, za krajnje korisnike pojeftinjuje maksimalna dodatna naknada za uslugu prenosa podataka i maksimalna naknada za regulisane dolazne pozive u romingu u regionu Zapadnog Balkana.

Prosečna cena dolaznog poziva za Srbiju je 3,6 dinara, dok će prenos podataka svi korisnici paketa sa neograničenim saobraćajem u proseku plaćati 2,1 dinar po megabajtu. Prosečna cena odlaznog poziva smanjena je za skoro 34 odsto, a dolaznog za gotovo 28 procenata. Najveće pojeftinjenje zabeleženo je u odnosu na prosečnu cenu za SMS i iznosi oko 36 odsto, dok potrošači za 32 procenta manje plaćaju za kilobajte prenosa podataka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

VOZAČ 56-ice NIJE STIGAO DO OKRETNICE: Kardiolog otkriva koji su simptomi srčanog udara - muškarci ih češće IGNORIŠU