OPSTANAK UZ POMOĆ DRŽAVE: Drugi život zadruge iz Gorobilja

T. P.

26. 10. 2020. u 07:39

OSNOVANA daleke 1901. godine, Zemljoradnička zadruga "Morava" iz požeškog sela Gorobilje našla se pred gašenjem jer je zadružna zemlja vraćena bivšim vlasnicima. Zadrugari su po svaku cenu želeli da sačuvaju tradiciju i veoma su zahvalni što im je u tome pomogla država.

ОПСТАНАК УЗ ПОМОЋ ДРЖАВЕ: Други живот задруге из Горобиља

Foto Rade Marković

Iz programa obnove zadrugarstva u Srbiji "Morava" je dobila 15 miliona dinara za nabavku opreme za preradu i pakovanje povrća, a i zadrugari su sami još pet miliona investirali u opremanje objekata. Sad "Morava" kreće putem stare slave. Ovih dana realizuje se program "kiselih proizvoda", a kasnije će krenuti i drugi projekti.

- Ukiselićemo, upakovati i isporučiti tržištu oko 12 vagona kiselog kupusa, koliki su nam kapaciteti. Kupus stiže iz Gorobilja, Godovika, Milićevog Sela, Prilipca, Pilatovića i Lopaša, sela koja je uvek dosad pokrivala "Morava" - kaže direktor Branko Varničić.

U ovih šest sela oko tri reke nadaleko su poznati povrtari, pa Varančić ističe da su oni njihovi sigurni kooperanti. Sada se za saradnju sa zadrugom interesuju i povrtari iz drugih požeških sela.

- Kad bismo imali kapacitete, mogli bismo da preradimo i plasiramo i do 1.000 vagona kiselog kupusa - ističe čelnik Zemljoradničke zadruge "Morava".

Dok traje posao oko kupusa, zadrugari se pripremaju za drugi program. Povrtari oko Morave, Skrapeža i Đetinje, nadaleko su poznati, pa će "Morava" početi da prerađuje i pakuje i druge njihove povrtarske proizvode. To će, u prvom redu, biti paprika, šargarepa i cvekla, dok će u kasnijoj fazi možda biti pakovano i neko drugo povrće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODRŽIVOST U ENERGETSKOM SEKTORU: Zajedničkim naporima i sinergijom obezbedićemo bolju budućnost