INFLUENSERIMA I PROGRAMERIMA PRETI ZATVOR: Ovo su kazne za frilensere koji ne prijave zaradu

Novosti online

19. 10. 2020. u 19:09

ИНФЛУЕНСЕРИМА И ПРОГРАМЕРИМА ПРЕТИ ЗАТВОР: Ово су казне за фриленсере који не пријаве зараду

Foto: Depositphotos

PORESKA uprava najavila je da će krenuti oštrije sa naplatom poreza u vezi sa doznakama iz inostranstva, koja prvenstveno pogađaju predstavnike IT sektora, ali i druga lica koja imaju status tzv. frilensera.

Poreznici su utvrdili da fizička lica, koja zarađuju pružanjem usluga putem interneta, kao što su prevodioci, IT stručnjaci, ali i jutjuberi i influenseri, ne plaćaju porez i druge doprinose. Uprava je zato pozvala sve njih da svoje obaveze izmire, da u suprotnom ne bi dočekali sankcije. Taj poziv uznemirio je frilens zajednicu iz koje poručuju da nije problem plaćanje nameta, ali da žele nešto zauzvrat.

Pisali smo već o 10 najvažnijih činjenica kojih bi trebalo da budemo svesni, a proveravali smo i kod same Poreske uprave detalje.

Prvo, trebalo bi da znate da ukoliko fizičko lice, nakon javnog poziva da izvrši prijavljivanje poreske obaveze to ne učini, Poreska uprava će u postupku kontrole uz učešće ovih lica u postupku, utvrditi poresku obavezu. U zavisnosti od visine utvrđene poreske obaveze, biće podneta prekršajna ili krivična prijava.

Kolike su kazne?

- Poreska uprava je u skladu sa najboljom svetskom praksom uputila poziv poreskim obveznicima da samoinicijativno podnesu poreske prijave. Međutim, ukoliko i pored upućenog poziva, ova lica ne podnesu poreske prijave i ne izmire svoje obaveze, propisane su prekršajne kazne po Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kao i krivično delo Poreske utaje shodno Krivičnom zakoniku - rekli su iz Poreske uprave. 

Tako, fizičko lice koje ostvaruje prihode iz inostranstva, a za ostvarene prihode ne podnese Poreskoj upravi poresku prijavu, u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji kazniće se novčanom kaznom od 5.000 do 150.000 dinara, a ukoliko fizičko lice ne izvrši uplatu poreza utvrđenog u poreskoj prijavi, odnosno rešenjem Poreske uprave kazniće se i novčanom kaznom u iznosu od 50% utvrđenog poreza, a ne manje od 5.000 dinara.

Kako objašnjavaju dalje, krivičnim zakonikom propisano je krivično delo poreske utaje za lice koje u nameri da potpuno ili delimično izbegne plaćanje poreza, doprinosa ili drugih propisanih dažbina, daje lažne podatke o stečenim prihodima, ne prijavi stečeni prihod, ili u istoj nameri na drugi način prikriva podatke koji se odnose na utvrđivanje navedenih obaveza, a iznos obaveze čije se plaćanje izbegava prelazi milion dinara, kazniće se zatvorom od jedne do pet godina i novčanom kaznom.

Ukoliko iznos ove obaveze prelazi pet miliona dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do osam godina i novčanom kaznom. Kad iznos obaveze prelazi petnaest miliona dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od tri do deset godina i novčanom kaznom.

Kad nastupa zastarelost?

Na pitanje za koliko unazad se terete fizička lica koja su imala prihode iz inostranstva, a nisu plaćali porez, iz Uprave nam kažu da Poreska može vršiti utvrđivanje poreza i sporednih poreskih davanja sve dok ne nastupi zastarelost za utvrđivanje.

Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji propisano je pravo Poreske uprave na utvrđivanje poreza i sporednih poreskih davanja zastareva za 5 godina od dana kada je zastarelost počela da teče.

Zastarelost prava na utvrđivanje poreza i sporednih poreskih davanja počinje da teče od prvog dana naredne godine od godine u kojoj je trebalo utvrditi porez, odnosno sporedno poresko davanje.

Zastarelost se prekida svakom radnjom Poreske uprave preduzetom protiv poreskog dužnika u cilju utvrđivanja poreske obaveze.

Posle prekida, zastarelost počinje teći iznova, a vreme koje je proteklo pre prekida ne računa se u rok za zastarelost.

Pravo na utvrđivanje uvek zastareva u roku od 10 godina od isteka godine u kojoj je porez trebalo utvrditi, ukoliko ovim zakonom nije drukčije propisano.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Deki

19.10.2020. 19:15

Alo, morate precizno definisati sta je zarada ne netu... Inace influenseri vec placaju porez googlu, youtubu, ... sto bi i vama kada vi nemate veze sa tim... to je virtuelno a ne u srbiji

DrGlisic

19.10.2020. 20:46

Zašto samo doznake iz inostranstva. Svaki prihod mora biti oporezovan. Zašto je to normalno na zapadu, a da ne bude u Srbiji. Ne znam šta se čekalo do sada kada je više nego očigledno da veliki broj gradjana prikrivaju prihode.

Jovana

19.10.2020. 22:17

Takodje svaki freelancer nije duzan da plati nikakav porez do mesecne granice od 850 Evra jer se to u Nemackoj tretira kao tkz "bioloska plata za opstanak". Tek nakon predjenih 850 evra mesecno pocinjete da placate porez. Takodje osiguranje nemacki freelancer placa po zelji gde hoce i ako hoce. Dalje u sve materijalne troskove freelenceru se prihavataju svi materijalni troskovi, pocev od eventualnog zakupa prostorija cak i u svom rodjenom stanu odakle radite, struje, goriva, kompletne opreme koja se nabavlja vezana za posao. Kada bi srpski freelancer imao identicne uslove kao Nemacki freelancer ovde bi svi ljudi pevali u glas i trkali se da plate sta treba. Jako sam dobro upucen sto se tice Nemacke tako da tvoj komentar ne pije vodu.