NAŠI INŽENJERI RADIĆE ZA NEMCE: Paraf na ugovor između dva fakulteta i kompanije "Brose"

B. B.

15. 10. 2020. u 20:43

STUDENTI Mašinskog i Elektrotehnički fakulteta u Beogradu imaće priliku da praktična znanja stiču u proizvodnim pogonima i razvojnom centru renomirane nemačke komapnije "Brose".

НАШИ ИНЖЕЊЕРИ РАДИЋЕ ЗА НЕМЦЕ: Параф на уговор између два  факултета и компаније Бросе

Premijerka sa čelnicima "Brosea"

Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa predstavnicima ove kompanije Romanom Strahosom i Tomasom Španglerom, potpisali su dekani naših visokoškolskih ustanova prof. dr Radivoje Mitrović i prof. dr Milo Tomanović.

Pre sklapanja sporazuma, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa izvršnim direktorom ove prestižne kompanije Urlihom Šrikelom, koji je obavestio da će prva faza gradnje fabrike u Pančevu biti završena 2021. godine, a proizvodnja će početi krajem sledeće godine. Ona je naglasila da je saradnja sa Elektrotehničkim i Mašinskim fakultetom od suštinske važnosti, jer je jedan od ciljeva Vlade dublje i efikasnije povezivanje kompanija sa obrazovnim sistemom i studentima.

- Cilj i vizija Vlade je podsticanje upravo ovakvih vrsta investicija i dolazak kompanija koje u Srbiji prepoznaju ne samo dobro tržište, već i kapacitet i kvalitet stručnog kadra, a što se u isto vreme podudara sa ekonomsko-strateškim prioritetima Vlade Srbije, a to je ekonomija zasnovana na znanju i inovacijama - istakla je Brnabićeva.

Prodekan za naučno-

istraživačku delatnost Mašinskog fakulteta Aleksandar Simonović je istakao da će saradnja podrazumevati unapređenje obrazovanja i pripremu kadrova za jednu visokotehnološku kompaniju kakva je nemačka, ali i učešće u razvojnim projektima i naučnoistraživačkom radu.

- Za nas je posebno zadovoljstvo činjenica da kompanija "Brose", ne samo da ovde otvara proizvodni pogon, već i razvojni centar, koji će se razvijati uz pomoć naših inženjera i stručnjaka - naveo je Simonović. - To je pokazatelj da mi školujemo kvalitetan kadar na svetskom tržištu radne snage. Oni se bave auto-industrijom, čiji smer razvoja trenutno ide kao novoj vrsti - električnim vozilima, ali i klasičnih modela.

TRAŽE STRUČNI KADAR

- Od ukupno 1.100 radnika koje ćemo zaposliti, 460 njih će biti sa visokom stručnom spremom, što je više od 40 odsto ukupnog broja - rekao je Šrikel. - Osim proizvodnih pogona, fabrika će imati i odeljenje koje će se baviti razvojem, zbog čega su i neophodni kvalifikovani kadrovi koji se bave proizvodnjom hardvera i softvera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna