BUDŽETI POD NADZOROM: Vlada Švajcarske pomaže unapređenje lokalnih finansija

S. B.

23. 09. 2020. u 15:26

OPŠTINE i gradovi kojima je potrebna stručna i tehnička podrška u uspostavljanju finansijskog upravljanja i kontrole (FUK), interne revizije i unapređenju nadzora nad lokalnim javnim preduzećima mogu se do 30. oktobra prijave na konkurs projekta Reforma lokalnih finansija II u Srbiji (RELOF2).

БУЏЕТИ ПОД НАДЗОРОМ: Влада Швајцарске помаже унапређење локалних финансија

Foto: Depositphotos

Projekat će izabranim opštinama tokom 2021. i 2022. godine obezbediti ekspertsku podršku u primeni propisa, uspostavljanju procedura i uvođenju novih alata u ove tri oblasti. Cilj je da se unapredi način planiranja, raspodele i kontrole trošenja budžetskih sredstava, kao i nadzor nad radom lokalnih javnih preduzeća (LjP). Na ovaj način se podržava stabilnost javnih finansija jedinica lokalne samouprave (JLS), bolje pružanje usluga građanima i veća transparentnost u radu lokalnih uprava. 

- Projekat će stvoriti osnove za domaćinsko poslovanje lokalnih samouprava i lokalnih javnih preduzeća koje za rezultat ima bolje usluge za građane i više mogućnosti za usmeravanje sredstava za ono što je građanima potrebno - objašnja Ana Jolović, direktorka Projekta. 

Imajući u vidu značaj i uticaj koji sprovođenje promena u upravljanju javnim finansijama na nivou lokalnih samouprava ima na ukupan uspeh vlade u reformama i evropski put Srbije, Vlada Švajcarske je 2016. godine pokrenula prvi RELOF projekat i podržala Vranje, Knjaževac, Paraćin, Osečinu, Sremsku Mitrovicu i Užice da bolje upravljaju budžetskim sredstvima. 

Sa ciljem da obuhvati još više opština i gradova, projekat je nastavljen 2019. godine kao RELOF2 i tokom 2019. i 2020. godine podržava 33 jedinice lokalne samouprave u uspostavljanju finansijskog upravljanja i kontrole (FUK), interne revizije i unapređenju nadzora nad lokalnim javnim preduzećima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN BUDUĆNOSTI: Kako da stvorimo bolji svet za sve