PO DEONICI 748 DINARA: Bivši radnici "Beka" krajem oktobra čekaju još jednu uplatu

S. B.

21. 09. 2020. u 14:00

BIVŠI radnici Beogradske konfekcije "Beko", oko 4.400 akcionara, odnosno njihovi naslednici, uskoro će dobiti još novca od nekadašnje firme. Okončan je višegodišnji spor sa Ministarstvom odbrane.

ПО ДЕОНИЦИ 748 ДИНАРА: Бивши радници Бека крајем октобра чекају још једну уплату

Foto A. Sahanić

U višak deobne mase nekadašnje kompanije slilo se ukupno 467 miliona dinara. Vlasnici akcija, a to su pored nekada zaposlenih i PIO i Akcijski fond, dobiće nepunih 748 dinara za svaku.

Kako saznajemo od Zorana Kaličanina, stečajnog upravnika stečajne mase stečajnog dužnika Beogradske konfekcije "Beko", isplata akcionara se planira za kraj oktobra.

- Od Ministarstva odbrane Republike Srbije - Vojno-građevinski centar Beograd prinudnim izvršenjem, sprovedenim preko Komore javnih izvršitelja, odnosno javnog izvršitelja Jelene Popović, u celini je naplaćeno potraživanje u korist stečajne mase stečajnog dužnika - objašnjava Zoran Kaličanin. - Ono je u visini od 467 miliona dinara, od toga 396 miliona za glavni dug i 71 milion za zakonsku zateznu kamatu, plus troškovi postupka. Isplata akcionara stečajne mase planirana je za kraj oktobra, i to nakon dobijanja potvrde od suda o pravnosnažnosti rešenja Privrednog suda u Beogradu, kojim se određuje deoba viška navedene deobne mase.

UPLATA

PRE gotovo godinu dana bivši radnici Beogradske konfekcije dobili su deo od prodaje robne kuće i to oko 540 dinara po akciji. Novac je legao posle prodaje Robne kuća "Beko" u beogradskoj Knez Mihailovoj ulici. Sredstva im sleduju i nakon unovčenja preostale imovine.

Prema obračunu, koji je sačinjen, svakom akcionaru, u ovoj deobi viška deobne mase, isplatiće se 747,97 dinara neto po jednoj akciji.

- Od preostale imovine, u stečajnoj masi stečajnog dužnika nalaze se poslovni prostor u Bajinoj Bašti, Vrbasu i Modriči, stan u Beogradu, Boru i Kragujevcu, te nekoliko soba i ležajeva u dva samačka hotela u Beogradu - objašnjava Zoran Kaličanin.

- Nepokretnost u Vrbasu oglašavana je dva puta radi unovčenja, zasada bez uspeha, ali se sa unovčenjem nastavlja. Za ostale nepokretnosti čeka se okončanje uknjižbe, ili imovinsko-pravnih sporova, ili sporova zbog smetanja poseda. Unovčenje navedenih nepokretnosti biće vršeno odmah po pravnosnažnom okončanju sudskih postupaka koji su u toku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)