INTERVENCIJA NARODNE BANKE SRBIJE: Milijardu i po evra za odbranu kursa dinara

B. Caranović

18. 09. 2020. u 10:00

ИНТЕРВЕНЦИЈА НАРОДНЕ БАНКЕ СРБИЈЕ: Милијарду и по евра за одбрану курса динара

Foto: Tanjug

DA bi se sačuvala stabilnost dinara i sprečila inflacija, intervencija Narodne banke Srbije od početka ove godine koštala je milijardu i po evra!

Iako je za isti period lane, NBS prodala svega 190 miliona evra, stručnjaci smatraju da je delovanje Centralne banke u granicama dnevnih oscilacija na deviznom tržištu. Kako kažu, pod uticajem straha zbog pandemije virusa korona skočila je potražnja za devizama, jednako kao što je na svetskom tržištu porasla potražnja za zlatom, a te oscilacije NBS "pegla" prodajom deviza. Smatraju da nema razlog za strah, jer u isto vreme zabeležen je skok deviznih rezervi.


Kako u Narodnoj banci Srbije objašnjavaju, u avgustu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena.


- Na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu prodali smo neto 160 miliona evra - kažu u NBS. - Posmatrano od početka godine, NBS je zbog održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, a u uslovima znatno pojačane globalne neizvesnosti usled krize izazvane pandemijom, neto prodala 1,515 milijardi evra.


Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 458,3 miliona evra i bio je za 58,3 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih osam meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,411 milijardi evra.

Foto: Tanjug

 


Prema rečima analitičara Miladina Kovačevića, prostora za ovakvu aktivnost NBS ima zahvaljujući visokoj dinarskoj likvidnosti i finansijskoj sigurnosti.


- To nije nešto što nas uznemirava, sve dok NBS ima dovoljno deviznih rezervi, a one su u odnosu na prošlu godinu veće - kaže Kovačević.


Prema podacima Narodna banke Srbije, bruto devizne rezerve na kraju avgusta iznosile su 13,4 milijarde evra, a što je za oko 300 miliona evra više nego lane.

POZITIVAN EFEKAT

- NETO devizne rezerve, odnosno devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim, na kraju avgusta iznosile su 11,1 milijardu evra - kažu u NBS. - Neto prilivi u devizne rezerve tokom avgusta ostvareni su po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, deviznih obaveznih rezervi usled uobičajenih aktivnosti banaka i drugim osnovima, što je ukupno 114,6 miliona evra, a ostvaren je i pozitivan neto tržišni efekat - 4,1 milion evra.


- Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase od 141 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda - objašnjavaju u centralnoj banci. - Bruto devizne rezerve su u protekloj godini, u odnosu na kraj avgusta prošle godine povećane za 0,3 milijarde evra, čime je dodatno pojačan stub stabilnosti domaćeg finansijskog sistema.


Na kraju avgusta bruto devizne rezerve bile su za 151,8 miliona evra niže nego na kraju prethodnog meseca. To je, kako u NBS objašnjavaju, rezultat plaćanja deviznih obaveza države, što je činilo 97,5 miliona evra i nastavka aktivnosti na domaćem deviznom tržištu radi obezbeđenja finansijske stabilnosti, odnosno ublažavanja efekata krize izazvane pandemijom virusa korona na domaću ekonomiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)