"NOVOSTI" OTKRIVAJU: Zašto građani Srbije skuplje plaćaju elektroniku od građana EU

V. N.

18. 09. 2020. u 20:00

"PAMETNI" televizor poznate marke u "Tehnomaniji" košta 59.900 dinara, što je oko 500 evra. Najposvećeniji kupac mogao bi u Srbiji da ga nađe po maksimum 3.000 dinara nižoj ceni, ali ako se dobro namuči.

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Зашто грађани Србије скупље плаћају електронику од грађана ЕУ

Foto: Novosti arhiva

Kada bi imao sreće i mogućnosti da bez putnih troškova kupuje širom Evrope, bolje bi prošao. Taj model u Mađarskoj je jeftiniji najmanje 4.600 dinara, u Francuskoj 5.000 dinara, u Bosni i Hercegovini 6.000 dinara, a u Poljskoj i neverovatnih 10.000 dinara.

Činjenica da su evropski statističari izračunali da je lane u Srbiji potrošačka elektronika bila 13 odsto skuplja od proseka EU, a čak 33 do 39 odsto nego u susednoj Mađarskoj, inspirisala je Komisiju za zaštitu konkurencije da ispita ima li među našim igračima povrede konkurencije.

I FRIŽIDER JEFTINIJI U MAĐARSKOJ

PROVERA cena frižidera poznate marke u našem regionu pokazala je manje razlike u cenovnicima. U srpskom lancu košta 31.100, a trenutno je na popustu i nudi se po ceni od 27.990 dinara. U Crnoj Gori je nešto skuplji, 33.997, a na popustu 28.838 dinara. U Bosni i Hercegovini staje 31.707, a na akciji 28.531 dinara. U Severnoj Makedoniji je 30.969, odnosno sa popustom 28.136 dinara. Najjeftiniji je u Mađarskoj 27.603 dinara.

- Komisija za zaštitu konkurencije je pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti i izvršila nenajavljene uviđaje u privrednim društvima "Roming elektroniks", "Tehnomanija" i "Komtrejd distribjušn", radi ispitivanja postojanja restriktivnih sporazuma iz člana 10 Zakona o zaštiti konkurencije, kojima se ograničava konkurencija na tržištima maloprodaje i veleprodaje potrošačke elektronike u Republici Srbiji - navode u Komisiji za zaštitu konkurencije.

- Zbog navedenog, kao i zbog značaja ovog tržišta za potrošače, Komisija je analizirala uslove konkurencije na tržištu trgovine na veliko i malo potrošačkom elektronikom u Srbiji. Tom prilikom je, uvidom u javne podatke o cenama, utvrđeno da se u maloprodajnim objektima, kao i na internet stranama maloprodavaca nudi potrošačka elektronika pod identičnim, ili gotovo identičnim cenama.

Foto: Ilustracija

Komisija je, pregledom zvaničnih internet stranica deset maloprodavaca potrošačke elektronike, utvrdila da za pet modela televizora brenda "Tesla", svi posmatrani maloprodavci imaju identične cene. Inače, "Tesla" je brend društva "Komtrejd distribjušn".

Slično je i sa konzolom brenda "Soni". Kod sedam maloprodavaca cena je bila identična i iznosila je 51.990 dinara. Televizor brenda "Alfa" se prodaje po identičnoj ceni od 17.990 dinara. Komisija je konstatovala da uvoznici, odnosno distributeri posmatranih brendova, "Roming elektroniks" i "Tehnomanija", imaju istog vlasnika "Koefik", te su povezani učesnici na tržištu. Komisija je zato pretpostavila da su identične cene rezultat povrede konkurencije u vidu određivanja cene u daljoj prodaji.

PRIJAVITE PROBLEM KOJI IMATE

 NISTE zadovoljni proizvodom neke kompanije ili uslugom? Imate primedbu na poslovanje trgovinskih lanaca? Osećate se kao prevaren potrošač?

"Večernje novosti" će svakog četvrtka u štampanom izdanju objavljivati tekstove sa problemima na koje su nam ukazali čitaoci.

Pripremili smo i posebnu rubriku "Među nama", u kojoj ćemo objavljivati savete potrošača i zanimljivosti koje ste primetili, a na koje želite da ukažete ostalim kupcima.

Ako imate priču za "Potrošačku korpu", javite se našoj redakciji na mejl potrosackakorpa@novosti.rs ili na broj telefona 011/30-28-062

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (14)

SVETSKI DAN NAUKE ZA MIR I RAZVOJ: Prilika da se podigne svest o izazovima sa kojima se suočavamo u savremenom svetu