EVO KOLIKI MOŽE BITI NOVI MINIMALAC: Vlada izašla sa svojim predlogom, korona ostavila ekonomske posledice na ceo svet

Novosti online

02. 09. 2020. u 07:39

ЕВО КОЛИКИ МОЖЕ БИТИ НОВИ МИНИМАЛАЦ: Влада изашла са својим предлогом, корона оставила економске последице на цео свет

Ilustracija / Novosti

ZA razliku od prošle godine kada su radnici dobili i veće povećenje minimalca nego što su očekivali, novi vladin predlog o minimalnoj zaradi za narednu godinu, nije se baš poklopio sa očekivanjima sindikata.

Predloženi rast od četiri do šest odsto, što bi za trenutni minimalac od 30.300 dinara značilo povećanje u rasponu od 1.200 do 1.800 dinara, je kako tvrde, neprihvatljiv, a jedan od razlog je, kažu, činjenica da ga prima sve veći broj ljudi.

- Do početka korona krize i njenog uticaja na srpsku privredu baratalo se sa cifrom od 350.000 radnika. Danas minimalac prima bar 100.000 ljudi više, a do kraja godine taj broj bi mogao biti i veći - kaže Zoran Mihajlović, sekretar Saveza Samostalnih sindikata Srbije.

Istina jeste da je poslednjih meseci sve više firmi koje radnike šalju na plaćeni odmor zbog nedostatka posla i to najčešće u delatnostima poput turizma i ugostiteljstva. Svima njima poslodavac je najčešće smanjio platu na minimalac, a što je bila praksa i u mnogim drugim sektorima.

- To može da bude jedan od razloga za povećanje broja radnika na minimalcu. Činjenica je, međutim, i da je u poslednjih nekoliko meseci rasla zaposlenost i da su poslodavci zbog podrške države, radnike mahom prevodili iz sive zone u legalne tokove. Među njima je sigurno bilo onih koji su primali minimalnu zaradu - kaže izvor iz Nemanjine 11.

Vlada je izašla sa stavom da minimalac za sledeću godinu treba da bude veći za četiri do šest odsto, a vodeći se time da je privreda bila pod spoljnim pritiscima i da je ekonomija u celom svetu u krizi.

Predstavnici Unije poslodavaca (UPS) poručili su istovremeno da su spremni na kompromis po pitanju minimalca u 2021, ali tako da taj rast ne ugrožava poslovanje preduzeća u Srbiji.

Počasni predsednik Unije Nebojša Atanacković kaže da se takav predlog države u potpunosti slaže sa onim što je Unija poslodavaca predlagala, imajući u vidu da treba sagledati realnu situaciju u kojoj se nalazi privreda, a da se, sa druge strane, poboljša i materijalni status radnika.

- Zadovoljni smo odnosom Ministarstva finansija koje je pokazalo stabilnost, važno je da povećanje ne bude iznad onoga što privreda u ovom trenutku može da podnese. Raspon od četiri do šest odsto predstavlja optimizam i biće dobro da budemo u situaciji da za toliko povećamo zarade - rekao je Atanacković.

U Uniji poslodavaca navode da su predstavnici sindikata pregovore započeli sa zahtevom za povećanje minimalne cene rada na 37.000 dinara, što je iz ugla poslodavaca neprihvatljivo.

Sindikati su imali još dva predloga: da novi minimalac bude 35.000 dinara i 34.000 što bi bila njihova, kako kažu, donja granica.

Duško Vuković iz SSSS kaže da je za sindikat neprihvatljiv predlog o povećanju minimalne cene rada od četiri do šest odsto i da su i dalje pri stavu da mora da prati cenu minimalne potrošačke korpe.

- Tako bi se i dalje reprodukovala politika jeftine radne snage, i sa tako malim povećanje minimalca ne mogu biti zadovoljni ni sindikati, a ni radnici koji primaju minimalnu zaradu - rekao je Vuković.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Veki

02.09.2020. 08:35

Poslidavci su iskoristili coronu i smanjili zarade na minimalne. Tako se sada odredjuje sudbina mnogih radnika. I zalosno je sto najveci poslodavci koji imaju mogucnosti za isplatu vecih zarada kroje zalosnu sudbinu radnika.

Andromeda

02.09.2020. 09:03

Apsurd u borbi protiv sive ekonomije,rada na crno je da se izjavi da je NEPRIHVATLJIVO da se povecava minimalac jer ima sve vise PRIJAVLJENIH radnika......svakodnevnica mi je upravo postala tuzna jer samo zamislite visine penzija ako ste ,naravno uz malo srece, bili citav radni vek prijavljeni na minimalac....uzeti u obzir ratne periode, pa razne krize i godine rada na crno.....