RADNICI SU PREČI OD PROFITA: Hotelijeri nastavili pregovore sa državom oko pomoći, kako ne bi bankrotirali

J. Subin

12. 08. 2020. u 07:39

DRŽAVA će pomoći hotelijerima u Srbiji, zaključak je sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima ove grane privrede.

РАДНИЦИ СУ ПРЕЧИ ОД ПРОФИТА: Хотелијери наставили преговоре са државом око помоћи, како не би банкротирали

U Srbiji 90 odsto manje turista nego lane, hoteli zvrje prazni

Ne zna se, međutim još kad, ali i kako. Mere koje bi, navodno, trebalo da budu donete, omogući će hotelijerima da prežive, zadrže zaposlene, ali i odlože sopstvenu zaradu za neka bolja vremena.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, na sastanku je dogovoreno da mere moraju faktički da čuvaju investiciju i radna mesta, a odlože stvaranje profita za kasnije. Prioritet će biti da se omogući očuvanje radnih mesta u uslovima kada je posao stao. Pomoć bi trebalo da bude usmerena uglavnom na gradske hotele, jer su oni i najugroženiji, za razliku od onih koji sasvim solidno rade na planinama i u banjama. Hotelijeri su, navodno, tražili posebne subvencije samo za njih, ali i olakšice oko otplate kredita. Da država stane iza njih, ukoliko se dozvoli pauziranje sa otplatom, kako ne bi kasnije radili samo za banke i kamate.

I dok je obećano da će država pomoći hotelijerima, turističke agencije u Srbiji u velikom su problemu. Prema rečima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, u inostranstvu je 90 odsto manje turista iz naše zemlje, nego ranije u istom periodu. Kako je ispričao na konferenciji "Turizam u regionu u godini koju je pojela korona", koju je organizovala "Kolor medija grup", to je i glavni razlog što su turističke agencije u teškoj situaciji i zbog čega im je potrebna pomoć države.

- Država je omogućila da se zamenska putovanja realizuju do kraja sledeće godine, ali naš najveći rizik je šta će se desiti sa njima ukoliko partner u inostranstvu propadne - upozorava Seničić.

Za razliku od gradova u Srbiji, koji su maltene pusti i skoro i da nema turista, stranih naročito, turistički radnici u banjama i na planinama, u našoj zemlji, mogu da budu zadovoljni. Porasta broja turista na ovim destinacijama ima i zahvaljujući vaučerima koje država daje, u vrednosti od 5.000 dinara. Direktor Turističke organizacije Zlatibora, Vladimir Živanović, pohvalio se da je smeštaj tamo 95 odsto popunjen s 25.000 turista.

Vojvodinu je za pola godine posetilo 111.000 turista, što je 54 odsto manje nego 2019. godine, ali je reč o ohrabrujućem rezultatu, rekla je u utorak direktorka Turističke organizacije Vojvodine Nataša Pavlović.

Na panelu "Bolje u lavoru nego na moru", Pavlovićeva je ispriča da je u Subotici i Paliću zapažen porast stranih turista, a da je dobar rezultat u seoskom turizmu postigao Žabalj.

KRAĆE PETKOM ZA DUŽI VIKEND?

TURISTIČKA mesta u Srbiji imaju potencijal, a pomogla bi mera da se poslednjeg petka u mesecu radi kraće, do 11 sati, ili da bude neradan dan što bi turistima omogućilo produženi vikend za putovanje, predložio je u utorak Ivan Trifunović, direktor Turističke organizacije Vrnjačke Banje. Prema njegovim rečima, Vrnjačka Banja je u julu imala 90 odsto posete u odnosu na isti period prošle godine, dok je pad stranaca za 90 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

MILOŠ BIKOVIĆ SNIMLJEN KOD PSIHIJATRA: Razlog? Rusija i Srbija! (VIDEO)