ZAŠTO SRBI JEDU KINESKI LUK? Tri puta je skuplji, a ova stvar se stavlja u njega da bi izgledao bolje

Jelena Lemajić

08. 08. 2020. u 10:00

ЗАШТО СРБИ ЈЕДУ КИНЕСКИ ЛУК? Три пута је скупљи, а ова ствар се ставља у њега да би изгледао боље

Jelena Lemajić

SRBIJA već godinama uvozi beli luk, najviše iz Kine, ali i iz Egipta, Španije, Albanije, a manje količine i iz Makedonije i Argentine.

Samo u 2018. uvezli smo oko 440 tona ovog značajnog i traženog poljoprivrednog proizvoda. Dok se vrednim domaćinima koji ga u Srbiji proizvode nudi 180 dinara za kilogram neočišćenog najjačeg prirodnog antibiotika, mi u marketima kupujemo kineski i to za 700 dinara!

Gotovo svaka druga kuća u malom bačkom selu Šupljak nadomak Subotice u njivi ili bašti gaji beli luk. A ludoški je ove godine odlično rodio - prosečni prinosi prelaze četiri tone po hektaru. Proizvodnja ove biljke nadaleko čuvene po svom mirisu je i te kako isplativa, ali na naše trpeze ipak najčešće stiže iz Azije.

- Uvoz je jedan od problema, ljudi kupuju taj luk jer je belji, a ne znaju da on verovatno sa ljuskom ide u hlor, a ko zna kakvom se hemijom tretira dok ne stigne iz Kine do nas - objašnjava Tibor Sakač, jedan od najvećih proizvođača u Šupljaku.

- Svi gajimo staru sortu, koja se pokazala najboljom za ovo podneblje, ručno ga vadimo i čistimo, jer tako čenovi ostaju čitavi, neudareni, a time i duže traju. Uz to, ludošli beli luk ima sedam puta više alicina od kineskog. Problem je što nemamo organizovan otkup kao što to postoji za druge ratarske i povrtarske kulture, ne postoji zadruga ili neka hladnjača koja bi rukovodila time da ga proizvođači prodaju po najboljoj ceni. Ovako ga prodajemo nakupcima i onima koji ga koriste kao sirovinu, retko ko izlazi na pijace, jer se to samo sa lukom ne isplati.

Jelena Lemajić

Porodični posao Tibora Sakača


Oni koji rade i druge kulture mogu sebi da priušte da luk skladište i čekaju cenu, dok su oni koji moraju odmah da plate radnike prinuđeni da ga odmah prodaju nakupcima. Iako ludoški luk u džakovima može da stoji do februara, kod mnogih ne dočeka zimu.

VENAC SKUPLjI

ZA razliku od neočišćenog, venac belog luka košta oko 500 dinara, a skuplji je jer zahteva posebnu pripremu i rad domaćica. Biraju se najkrupnije glavice, a pre pletenja, preko noći, luk odstoji napolju da bi na njega pala rosa. Plete se rano izjutra, dok još nema vlage i može lepo da se uvija.

- Ovaj posao nije težak, ali je prljav i zahteva mnogo ruku. Kada počnemo vađenje, oko 20 radnika iz Kanjiže je sigurno na njivi i to košta najmanje hiljadu evra, a pritom ne računamo naš rad - dodaje Sakač. - Za seme nam otprilike ode 1.500 evra po jutru. Zarade bude, ne žalimo se, ali svi radimo, već pola veka cela porodica je uključena u ovaj posao. Najlepše glavice iz sopstvene proizvodnje svake godine odaberemo i ostavljamo za seme i tako se u porodici proizvodnja belog luka prenosi sa generacije na generaciju. Glavice belog luka, u zavisnosti od krupnoće, imaju osam do 12 čenova, a od svakog zasađenog kilograma semenskog, kada je sve u redu, primeni se odgovarajuća nega i agrotehnika, u leto daje bar pet kilograma roda.

Zbog činjenice da zahteva dosta manuelnog rada, sve je teže naći radnike. Ove godine je, kako kažu, bilo još i dobro, jer se mnogi, zbog korone, nisu vratili na rad u inostranstvo.

U SVETU NESTAŠICA

NEDAVNO se pojavila informacija da Evropi preti nestašica belog luka i da će opet morati da uvozi veće količine iz Kine, jer su količine kojima raspolažu najveći proizvođači već rasprodate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (29)

Sveta

08.08.2020. 10:21

Kao prvo: Obraćate se nama potrošačima a ne strukturi državne uprave od MZ do ministra. Mi potrošači kupujemo ono što nađemo u markete. Kao drugo: kako bi vi zaštitili beli luk da odstoji i do sčedeće setve? To niste napisali.Kao treće: izračunajte od otkupa, preko skladištenja, transporta do potrošača koliko naraste cena od 180 dinara. Kod nas su mnogi alavi na brzo bogaćenje pa im je svaka cena mala a kupci kao radnici imaju male plate. Šta da uradi kupac koji živi u dvosobnom stanu npr u Beogradu sa platom od 40.000 dinara? ako samo za režije daje mesečno 25.000 bez kredita......

Lela

08.08.2020. 11:35

@Sveta - Beli luk bez tretiranja u određenim uslovima može da dočeka sledeću setvu. To znam jer ga i ja sejem. A vi u Beogradu, naravno,niste Beograđani, već ste svi došli iz raznih sela,da ne upotrebom neku drugu reč,a sad se pravite građani. Rad seljaka ne cenite i sve vam je skupo,ali kada vi naplaćujete svoje usluge,onda biste da zaradite basnoslovan novac. A vi se vratite odakle ste i došli,pa da vidite kako je težak rad na njivi.

Ljiki

08.08.2020. 13:35

@Sveta - Pa, nego kome da se obraća? Naravno da potrošač ima ogroman uticaj, a isto tako i domaći proizvođači. Treba jednostavno kupovinu u supermarketima smanjiti na apsolutni minimum, a zemljoradnici bi mogli mnogo bolje da prodaju domaće proizvode kad bi prodavali direktno od kuće, tj. salaša. Vremenom bi ljudi , na obostrano zadovoljstvo i korist, navikli da kupuju direktno od proizvođača.

deda

08.08.2020. 10:58

Velika sramota i propust odgovornih.Uvoze beli luk,pasulj i druge namirnice koje mogu kod nas da se gaje.Neko se tu bogati a narod placa skupo te prizvode.Koliko ima neobradjene zemlje a koliko ima olosi koji sunjaju po gradovima i nerade nista.Sve ih pokupiti i zaposliti na njivama a ne da lencare i kukaju na drzavu i vladu.

Pera poštar

08.08.2020. 16:00

@deda - Kakvi "nadležni". Nije 1980-ta već 2020-ta. Nema nadležnih, nema komiteta, komisija. Nema čak ni GENEKSA. Ne uvozi se na nivou države. Robu uvoze privatne firme kojima se to isplati. A oni kojima se ne isplati proizvodnja, treba da pređu na proizvodnju nečeg drugog. Ako hoćeš izvoz ne možeš braniti uvoz. p.s. Ja lično kupujem isključivo domaće. Sve, pa i beli luk.

ZALIV tacka NET

09.08.2020. 02:33

@deda - @deda, nema ko to da obradjuje kod nas, sela pusta...nece bre niko na selo, evo ja imam problem svake godine da nadjem berace za voce nece niko da radi samo romi dolaze a sa njima je haos jer nisu od reci, dodju i odu kao kisa ne mozes da se pouzdas u njih nikako. Dakle uvozi se jer nemamo nase, postoji potraznja....a ovaj gedza sto prica o belom luku kao da je njegov pa nesto bolji, puste price bez osnova. Ceo svet uvozi kineski beli luk i on vazi za kvalitetan, treba podrzati nase ali ne po cenu toga da imamo skuplju hranu nego sto treba da to bude

Milan

08.08.2020. 11:38

Kakva manipulacija činjenicama. ? Ovi naši ga tretiraju sa svetom vodicom izgleda. ? A to koliko je loš kineski beli luk dovoljno govori da mi proklija u u frižideru u potpunom mraku...

NZ

08.08.2020. 11:40

Kada smo mogli da proizvedemo za vreme pandemije svoj alkohol, kvasac.... pa možemo valjda i beli luk!? Hajde da Ministarstvo poljoprivrede konačno reši nepotreban uvoz raznoraznih namirnica koji možemo ubuduće da proizvodimo sopstvenim resursima.

Dragan

08.08.2020. 11:43

Ako je uvozni luk 3 puta skuplji, to znaci da ga nikada nisam kupovao. Ako vidim na vise mesta bilo koje voce ili povrce koje isto izgleda, uvek kupujem najjeftinije. Savrseno me boli uvo odakle je kao sto naseg seljaka boli uvo da li imam ili nemam pare da od njega kupujem kada na tezgi bahato istakne 2-3 puta vece cene od realnih.

Mile ragbista

08.08.2020. 11:53

Kinenski luk,se uopste ne preporucuje iz zdravstvenih razloga,kinezi spricaju svoj beli luk,hlorinom,da bi bio,sto belji,spricaju wc papir,takodje,.grozim se svega,made in china,i corona virus,je made in china,.

Gilroy

08.08.2020. 16:54

@Mile ragbista - Mile Ragbisto, ti mnogo pricas za svoje godine, i to pricas ono sto neznas. Neznam gde zivis i ge god kupujes hranu, ona je zasticena ili hlorinom ili radijacijom ili necim drugim. Na zapadu stavljaju u piletinu ono sto stavljaju mrtvom coveku kad umre i mi to jedemo. Organic beli luk je uvek bolji, ma kako izgledao, nego falsifikovani koji se uvozi. Jedini festival belog luka se odrzava u Gilroju, California, svetskoj prestonici belog luka. Nemam poverenja ni u jednu farmu u Srbiji jer se tamo uzgaja sve sa hemikalijama koje su eksplodirale u Bejrutu. Budi mi pozdravljen.

DeccaPAS

08.08.2020. 11:59

Kinezi, dokazano, uzgajaju beli luk na fekalnim prelivima i odlivima, a nakon branja ga potapaju u varikinu, da ga izbele, kako bi izgledao lepši i privlačniji za kupce. Neretko pun e-coli bakterija, koje se u njemu nastanjuju preko fekalija u kojim se taj luk uzgaja. Strašno je šta se uvozi i nudi narodu. Venčić od takvog belog luka, obavezno se ucrvlja nakon 60ak dana.

Miroslav Cemerikic

08.08.2020. 12:12

To je pitanje za lobiste i tajkune. Vlasnike puer marketa i grupu uvoznika sa Kvantasa. Nije samo beli luk, uvoze sve i svasta a nase proizvodjace ucenjuju. Kad bi drzava odnosno inspekcije radile svoj posaosve bi bilo drugacije. Ipak je mito, korupcija u nasem drustvu jos veoma prisutna. Proveriti imovinu inspektora i svih drugih organa kojitreba davrsekontrolu i eto istine.

Dosledno

08.08.2020. 12:24

To Djura nije uvezao. Dajte ime tajkuna koji uvozi luk, krompir, paradijiz.... Bio sam svedok bacanja 35 tona krompira u selu Rudno na Goliji jer seljak nije hteo da ga proda za 15din mafijašu kad je u Beogradu bio 100. Dok god ti preprodavci, mafijaši, uvoznici sede u raznim skupštinama nama nema boljitka. Krenite u rešavanje problema ili ćuti.

Goxy bgd

08.08.2020. 12:37

Ko kaže da svi jedu kineski beli luk? Ja na pijaci kupujem domaći,uvek ga ima, i cena je ista . Ne treba biti ekspert da prepoznaš domaći beli luk.

ZALIV tacka NET

08.08.2020. 20:41

@Goxy bgd - Ne ti kupujes najverovatnije kineski luk jer naseg gotova da nema na pijacama...sve su to preprodavci, retko kod od tih sto sami uzgajaju rade i beli luk jer nije isplativo

Iksan

08.08.2020. 12:57

Pa kako da ne uvozimo , luk , krompir , paradaiz i ko zna sta jos , kad su svi zasadili maline. I kad je zasiceno nase trziste malinama proizvodjaci kukalju , strajkuju , blokiraju i traze da im drzava otkupi malinu po ceni koja njima odgovara.

Dejan

08.08.2020. 13:54

Zasto srbin jede kineski luk? Prvo zato što je glup da pored blago rodne zemlje kupuje od drugoga,a drugo jer lenj i nece da radi.Zalosno je to ljudi moji

Srbin

08.08.2020. 13:57

Наш пољопривредник се систематски уништава већ годинама, а највише понижавајућом откупном ценом. Разноразне структуре раде на томе да га униште да би се увозио страни производ од ког може да се мазне нека пара са стране. Ето зашто једемо увозно воће у поврће..

Dragan

08.08.2020. 15:34

@Srbin - Ucelom svetu je tako,mafia sve veca i na zapadu nije bolje samo oni to znaju da sakriju,kolikosu gladni za novcem nikadaim nije dosta,neznaju da nece poneti,jadni prokleti.

ZALIV tacka NET

08.08.2020. 15:18

Zato sto je kod nas selo unisteno i zato sto je nas luk preskup. Kineski je poznat u svetu kao veoma dobrog kvaliteta i uvozi se svuda u EU ...odakle nekom ideja da je taj luk skuplji od naseg i da ne valja!?