GRAĐANI JOŠ ČEKAJU: Povoljnije cene uvođenja gasa najavljene za 1. jul, ali je neizvesno da li će ih biti do početka grejne sezone

E. B. TALIJAN

06. 08. 2020. u 16:00

ГРАЂАНИ ЈОШ ЧЕКАЈУ: Повољније цене увођења гаса најављене за 1. јул, али је неизвесно да ли ће их бити до почетка грејне сезоне

Foto N. Fifić

AMBICIOZNO najavljena akcija jeftinijeg priključivanja domaćinstava na gas koje bi potrošači plaćali po 780 evra nije startovala 1. jula kao što je najavljeno, a kada bi mogla da počne ne znaju ni nadležni.

Kako "Novosti" saznaju, još nije podneta zvanična inicijativa za izmenu odredaba Pravilnika o posebnoj vrsti objekata i posebnoj vrsti radova, što je glavni preduslov da se obezbedi planirana niža cena. Promenom ovog akta bilo bi omogućeno da se ukinu takse lokalnih samouprava koje građanima dvostruko povećavaju trošak uvođenja plavog energenta u domove.

Prvog dana jula trebalo je da počne zaključivanje ugovora sa potrošačima u delovima Srbije gde postoji izgrađena mreža, prema kojem bi individualni priključak plaćali 780 evra na 36 mesečnih rata bez sredstava obezbeđenja. Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović je to zvanično saopštio na konferenciji za novinare 16. juna, a mnogi građani su se obradovali da bi već ove zime mogli da se greju na najjeftiniji energent. Kako sada stvari stoje, izgleda da su male šanse za to.

Ništa ne znači da samo "Srbijagas" i distributeri snize cenu po priključku, koja je trenutno oko 1.000 evra, jer opštine svojim taksama gotovo dupliraju troškove potrašačima. Bajatović je polovinom juna objasnio da je preduslov za sprovođenje akcije izmena odredaba Pravilnika o posebnoj vrsti objekata i posebnoj vrsti radova, jer zbog njegove primene sada postoje dodatne takse koje opštine naplaćuju od 400 do 1.200 evra.

ZAOSTALI U GASIFIKACIJI

EVROPA teži ka širokoj potrošnji ovog energenta. U Velikoj Britaniji je, kako navodi Vojislav Vuletić, 98 odsto domaćinstava gasifikovano, u Holandiji 88, u Francuskoj 80, a u Srbiji 10 procenata.

- Srbija je veoma zaostala u gasifikaciji - ocenjuje Vuletić. - U našoj zemlji ima više od tri miliona domaćinstava, oko 300.000 je gasifikovano, a potencijal je oko 750.000. Najlošija situacija je u južnoj, istočnoj i zapadnoj Srbiji. Mreža mora da se gradi što više, sada je slabo razvijena.

U Ministarstvu građevine, u čijoj nadležnosti je izrada ovog Pravilnika, za "Novosti" kažu da nisu dobili nikakav zvaničan dokument niti predlog u vezi sa priključkom na gas.

- Ostajemo otvoreni za sve inicijative koje mogu da doprinesu lakšem poslovanju privrede, kao i jednostavnijim procedurama za građane - naglašavaju u Ministarstvu.

Ostaje nejasno ko treba da podnese zvaničnu inicijativu i kada bi moglo da počne potpisivanje prvih ugovora za jeftinije priključivanje na mrežu. U Agenciji za energetiku kazali su nam da oni samo utvrđuju pravila na tržištu i da nisu nadležni za donošenje propisa. Iz EPS-a i "Srbijagasa" nismo uspeli da dobijemo odgovor.

 

NAJVAŽNIJA SU DOMAĆINSTVA

PREDSEDNIK Skupštine Udruženja za gas Vojislav Vuletić kaže da je besmisleno da neki pravilnik koči sve i sprečava građane da koriste nešto što je ekološki opravdano, jeftino i korisno i za njih i za državu.

- Korišćenje ovog energenta ima ekonomske, ekološke i sve ostale pokazatelje najpovoljnije za jednu državu - ocenjuje Vuletić. - Za razliku od uglja i nafte, prirodni gas ne zagađuje i najjeftinije je gorivo. Najvažnije je gasifikovati individualna domaćinstva, jer su ona najveći zagađivači.

CENA INDIVIDUALNOG PRIKLJUČKA

SADA:

- DISTRIBUTERI 900 - 1.000 EVRA

- TAKSE LOKALNE SAMOUPRAVE 400 - 1.200 EVRA

- UKUPNO 1.300 - 2.200 EVRA

NAJAVLJENA:

- DISTRIBUTERI 780 EVRA

- PLAĆANJE 36 MESEČNIH RATA

BEZ SREDSTAVA OBEZBEĐENJA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Leštanac

06.08.2020. 17:31

Ne razumem kakve veze ima lokalna samouprava sa priključkom domaćinstva na gas? To je lopovluk i otimačina. Koja je to nepismena budala ubacila takvu odredbu u cenovnik? Tvrdi i tražim da bude isti tretman za gas kao i priključak na vodovodnu mrežu, ili električnu energiju. A potrošnja je nešto drugo i cenu odredjuje distributer, kao i stuju što plaćamo i utošak vode iz vodovodne mreže.

dsc

10.04.2021. 00:44

Прескупо одакле људима новац за прикључак нека сами уграде и инсталирају у кућама а народ да плаћа потрошњу као на западу а не да нас краду, таксе, таксе, срамота никада нећемо имати гас у кућама и они који су га увели уопште га не користе већ купују дрва јер је и потрошња скупа! Нећете добити наш крв и зној наш хлеб, кожу нам огулисте али душу нећете добити ложићемо тако што ћемо скупљати картоне и дрва око река сакупљати!