VRAĆAMO PROIZVODNJU "VEŠTAKA"? HIP "Azotara" počela probni rad i pripremu proizvodnje amonijaka i đubriva

J. Su. - S. B.

08. 04. 2022. u 10:22

USKORO bi veštačko đubrivo moglo ponovo da stiže iz pančevačke "Azotare". Ova fabrika je, posle pauze, počela probni rad i sprema se za pokretanje proizvodnje. Najpre će stizati amonijak, a zatim se očekuje početak proizvodnje tečnih veštačkih đubriva, moguće i drugih.

ВРАЋАМО ПРОИЗВОДЊУ ВЕШТАКА? ХИП Азотара почела пробни рад и припрему производње амонијака и ђубрива

Foto: N. Skenderija

Naš najveći proizvođač veštačkog đubriva, HIP "Azotara", završila je u stečaju, u septembru 2018. godine. Iz stečaja je prodata u maju prošle godine. Novi vlasnik, za 650 miliona dinara, postala je novosadska firma "Promis", koja distribuira veštačka đubriva.

Dok se čeka da iz Pančeva ponovo krenu domaća đubriva, na Produktnoj berzi je tražnja - stala. Pre svega zbog velikih cena, ali i neizvesnosti šta će biti sa izvozom žitarica. Ponude đubriva je prošle nedelje bilo, ali tražnja gotovo da nije ni postojala. Cena uree kretala se u rasponu od 910 do 920 evra po toni, to je bilo u utorak i od tada nije bilo više ni ponude, a ni tražnje. AN se nudio za 870, a KAN za 850 evra po toni. Nedelju dana ranije, cena uree je bila od 917 do 922 evra po toni.

Poljoprivrednici, kako su nam ispričali, sada i ne kupuju đubrivo. Visoke cene, uz preskupo gorivo, dodatno im otežavaju ovu prolećnu setvu, ali i prihranu ozimih useva. Ko je kupio na vreme, još pre poskupljenja đubriva, sada može da radi, a ko nije, neće ga možda ni nabavljati. To će se sigurno odraziti i na predstojeću setvu, ali i žetvu.

- Imam krave, pa imam nešto stajskog đubriva, ali ljudi su se generalno prestrojili i ko nije kupio, sada to sigurno neće uraditi - smatra Miroslav Kiš, predsednik Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine. - Mnogi su bacili đubrivo u oktobru, novembru i decembru, a sada samo prihranu dodaju ozimim kulturama. Deo azotnog đubriva ide i za setvu. Sigurno će biti redukovano bacanje, možda se koristi nešto u tečnom stanju, ali treba sačekati jesen, da vidimo šta će biti. Mislim da se oko đubriva više poljoprivrednici i ne sekiraju.

Prema rečima Kiša, đubriva ima, kad nema brzo stigne, ali je takva cena, da nema velike tražnje. Slično je i sa gorivom, skupo je, ali ko radi, mora da nabavi.

- Bez nafte mi ne možemo i koja god da je cena mora da se nabavi, a sada je prilično skupo - govori Kiš. - Na kraju, našoj poljoprivredi su bitne i padavine za prinose. Bez vode nema roda, jer se ni tri odsto njiva ne navodnjava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna