RADNICI EPS NAJZASLUŽNIJI ZA STABILNOST SISTEMA: Svi blokovi u Obrenovcu su u pogonu, ali nije dostignut maksimalni kapacitet proizvodnje

E. B. T.

25. 12. 2021. u 09:37

SVI termokapaciteti su u pogonu i elektroenergetski sistem Srbije se stabilizuje, pre svega zahvaljujući nadljudskim naporima radnika EPS-a, odnosno rudarima na kopovima i u Termoelektrani "Nikola Tesla". Ovo su u petak poručili iz Ministarstva rudarstva i energetike, ističući da su u TENT-u svi blokovi u pogonu, ali da i dalje nije dostignut maksimalni kapacitet proizvodnje.

РАДНИЦИ ЕПС НАЈЗАСЛУЖНИЈИ ЗА СТАБИЛНОСТ СИСТЕМА: Сви блокови у Обреновцу су у  погону, али није достигнут максимални капацитет производње

Foto N. Fifić

Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković ističe da je naš elektroenergetski sistem decenijama najjači i najstabilniji u regionu, ali da je sada došlo do problema za koje je potrebno određeno vreme da bi se rešili. On naglašava i da je TENT najveći proizvodni kapacitet na Balkanu.

- Imamo potencijala, stručnjake, razvijen sistem, samo treba pustiti ljude koji znaju svoj posao, da rade - ocenio je Zdravković. - Naša prosečna godišnja proizvodnja struje je oko 35.000 gigavat-časova struje, a potrošnja između 34.100 i 34.300 gigavata.

Srbija, kako navodi, proizvede više struje nego što uveze. Kada se u ovom segmentu poredi sutacija u okruženju, najgore je u Severnoj Makedoniji. Ovaj naš južni sused uvozi, čak, 70 odsto struje, jer nemaju dovoljno uglja u termoelektrani "Bitola", pa kupuju ili rudu ili električnu energiju. Crna Gora više od polovine svoje potrošnje zadovoljava iz uvoza, Hrvatska iznad 20 odsto, a Slovenija oko osam procenata. Mađarska radi na proširenju nuklearnih kapaciteta i nisu im potrebne dodatne količine struje. Bugarska uvozi, jer nisu izgradili nuklearku "Belane". Rumunija takođe, ali su se dogovorili sa Amerikancima da završe ostala tri bloka nuklearne elektrane "Černe vode".

VIŠESATNE RESTRIKCIJE NA KiM

NA Kosovu i Metohiji od četvrtka su na snazi višesatne restrikcije struje. Privremene vlasti u Prištini ih sprovode kako bi izbegle kolaps energetskog sistema. Koordinator dispečerske službe Sever, Zoran Obradović, rekao je da su dobili naređenje od prištinskog operatora prenosnog sistema KOSTT da 90 odsto potrošača, koji se napajaju sa kosovskih elektrana, isključe po dva puta dnevno na po dva sata. On kaže da će tako biti i u narednom periodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)