NABAVKE SA MANJOM KONKURENCIJOM: DRI o poslovanju Nacionalne službe za zapošljavanje, zamerke na račun dodatnih kriterijuma

S. B.

13. 12. 2021. u 19:54

PROPISIVANjEM dodatnih uslova, najčešće bez opravdanog razloga, Nacionalna služba za zapošljavanje smanjila je konkurenciju na raspisanim nabavkama. Ovo je jedan od nalaza Državne revizorske institucije koja je kontrolisala poslovanje NSZ tokom 2019. i 2020.

НАБАВКЕ СА МАЊОМ КОНКУРЕНЦИЈОМ: ДРИ о пословању Националне службе за запошљавање, замерке на рачун додатних критеријума

Foto N. Skenderija

Revizori su ovoj instituciji skrenuli pažnju na to da je u uzorkovanim nabavkama za 2019. i 2020. prosečno podnet manji broj ponuda u odnosu na broj prosečno podnetih ponuda prema podacima Uprave za javne nabavke.

- Za određeni broj testiranih javnih nabavki NSZ nije na propisan način sačinila konkursnu dokumentaciju određivanjem dodatnih uslova - stoji u izveštaju DRI. - Oni proizilaze iz propisanih obaveznih uslova, koji nisu u logičkoj vezi sa predmetom nabavke, kojima se ograničava konkurencija i narušava jednakost ponuđača. Za četiri postupka javne nabavke nije obezbedila pisani trag da je istraživanje tržišta vršeno neposredno pre pokretanja postupka javne nabavke, kako bi procenjena vrednost bila validna u vreme pokretanja postupka.

Tako je NSZ, prilikom nabavke fiksnih telefona i telefonskih centrala, odredila dodatni uslov da ponuđač mora biti ovlašćen od strane proizvođača i za održavanje opreme koju nudi. Revizori napominju da to nije u vezi sa nabavkom, s obzirom na to da održavanje fiksnih telefona i telefonskih centrala nije predmet ove nabavke.

SEDAM PREPORUKA

REVIZORI su Nacionalnoj službi za zapošljavanje dali sedam preporuka kako bi uredili oblast javnih nabavki.

- Određivanje dodatnih uslova za učešće u postupku javne nabavke i kriterijuma za izbor privrednih subjekata ne treba da ograničava konkurenciju i treba da su u logičkoj vezi sa predmetom javne nabavke - kažu revizori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024