NA BIROU NIKAD NIJE BILO MANJE NEZAPOSLENIH: Lista Nacionalne službe za zapošljavanje najkraća u 20 godina

J. Ž. S.

24. 11. 2021. u 09:49

NA evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno se nalazi 482.000 ljudi i to je najmanji broj nezaposlenih u protekle dve decenije. Samo u prvih 10 meseci ove godine 191.000 osoba sa evidencije NSZ našla je posao, što je za 9,1 odsto više nego prethodne godine, rekao je Zoran Martinović, direktor NSZ.

НА БИРОУ НИКАД НИЈЕ БИЛО МАЊЕ НЕЗАПОСЛЕНИХ: Листа Националне службе за запошљавање најкраћа у 20 година

Zoran Martinović / Foto Tanjug

Prema njegovim rečima, poslednja mesečna isplata za nezaposlene sa tržišta rada bila je za 29.000 ljudi, dok ih je lane bilo za isti period 33.000. Reč je o ljudima koja su proglašeni tehnološkim viškovima, koji su radili na određeno vreme ili po nekim drugim kratkoročnim ugovorima, a izgubili su posao nezavisno od svoje volje ili želje.

- Kvalifikaciona struktura onih koji su na evidenciji je vrlo nepovoljna, jer je 34 odsto njih bez kvalifikacija ili su polukvalifikovani, polovina su osobe sa srednjom stručnom spremom, dok ostatak čine fakultetski obrazovani. Oko 20 procenata su mladi do 30 godina, najveći broj je onih od 30 do 50 godina, a ostali su još stariji - navodi Martinović.

Direktor NSZ kaže da je prosečan period čekanja na zaposlenje dve godine, postoje i oni koji nađu posao za mesec dana, ali i oni koji ga traže i duže od tri godine. Mnogi koji su na evidenciji, ali ne traže aktivno posao, već su zbog beneficija na evidenciji duže od 10 godina.

- Lista onih koji najlakše pronalaze posao godinama je nepromenjena. To su zanatlije, građevinski i ugostiteljski radnici, medicinske sestre, dok su među visokoobrazovanima najčešće inženjeri elektrotehnike, IT tehnologija, građevine, mašinstva, doktori, lekari sa specijalizacijama, profesori stranih jezika - ističe Martinović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)