REVIZORE NIKO NE ZAREZUJE: Većina onih koje je DRI prozivala poslednjih godina i dalje vode iste firme ili su čak napredovali u karijeri

SANDRA BULATOVIĆ

21. 08. 2021. u 10:42

Dok se pitamo koliko njih dočeka i utvrđivanje odgovornosti pred sudom, valja imati na umu da revizori kaskaju za državnim službenicima

РЕВИЗОРЕ НИКО НЕ ЗАРЕЗУЈЕ: Већина оних које је ДРИ прозивала последњих година и даље воде исте фирме или су чак напредовали у каријери

Novosti

KRENULI su glasno i jasno. Od prvih izveštaja Državne revizorske institucije i spiskova službenika, nameštenika i funkcionera koji su bez mnogo savesti trošili javna sredstva, svi su mnogo očekivali. Baš kao i od zahteva za podnošenje prekršajnih i krivičnih prijava protiv njih. Više od deceniju kasnije javnost mahom ne zna jesu li najave dobile sudski epilog, ali vidi da prozvani i opomenuti i dalje "uspešno" vode iste firme ili su čak napredovali u karijeri. U najgorem slučaju mirno su dočekali penziju.

Posle kontrole poslovanja budžetskih korisnika u 2011. godini revizori su sudovima podneli 193 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, a nadležnim tužilaštvima 28 prijava za privredni prestup, kao i osam krivičnih prijava. Tabak je trebalo da se presavije protiv 300 odgovornih ljudi. Revizija je te godine, kada je reč samo o javnim nabavkama, otkrila da je suprotno Zakonu potrošeno 47 milijardi dinara.

Izveštaj revizora o tome šta su i koliko radili u 2019. godini pokazuje da su sastavili 241 izveštaj. Svaki deseti dinar potrošen u javnim nabavkama, isplaćen je uz neki propust. Sam iznos deluje daleko manji - 2,82 milijarde dinara, ali su kontrole obuhvatile svega 29,2 milijarde dinara javnih nabavki. Odgovornih je, međutim, više. DRI je podnela 256 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 12 prijava za privredni prestup i 33 krivične prijave, odnosno 301 prijavu protiv 384 odgovornih.

Dok se pitamo koliko njih dočeka i utvrđivanje odgovornosti pred sudom, valja imati na umu da revizori kaskaju za državnim službenicima. Oni ove godine kontrolištu njihov rad u prethodnoj, a zahtevi sudovima moguće dolaze i naredne godine. Na njima je da otkriju i ukažu na propust i prekršaj, ali na sudovima i tužilaštvima da posao završe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju