PARE KRIJU I U ČARAPI: Od početka 2021. zaplenjeno više od 3,5 miliona krijumčarenih deviza

B. Caranović

09. 12. 2021. u 09:39

OD početka godine, prema podacima Uprave carine, u pokušajima krijumčarenja neprijavljenih deviza otkriveno je i zaplenjeno 3,5 miliona evra! Prema važećim propisima svaki iznos vrednosti od 10.000 evra i više mora biti prijavljen kako na ulazu, tako i na izlazu iz zemlje. Neprijavljene pare zaplenjene na carini završavaju na računu NBS. Oduzimaju se privremeno ili trajno, u zavisnosti od odluke suda, jer se posle zaplene pokreće prekršajni postupak.

ПАРЕ КРИЈУ И У ЧАРАПИ: Од почетка 2021. заплењено више од 3,5 милиона кријумчарених девиза

Foto Uprava carina

Prema poslednjem podatku NBS, od 1. januara do 30. novembra ove godine, na osnovu pravosnažnih i izvršnih odluka suda vraćeno je ukupno 141.427 evra. To je oko četiri odsto oduzete sume.

Da bi preneli novac preko granice, krijumčari se dovijaju na sve načine, pa im carinici neprijavljene devize pronalaze u čarapama, donjem vešu, oko struka putnika, u jastucima, veknama hleba, kesicama čipsa i čaja, pakovanjima vlažnih maramica, higijenskih uložaka, termosima sa kafom, pepeljari automobila, motoru, filteru klime...

- Sve što putnicima padne na pamet, carinici već znaju - poručuju iz Uprave carina. - Na graničnom prelazu, iskustva se prenose među kolegama, a koriste se i savremeni uređaji koji olakšavaju i ubrzavaju kontrolu, poput mobilnih skenera, fiber optike, bustera, pa i posebno obučenih carinskih pasa.

Ograničenje od 10.000 evra, kako kažu naši sagovornici, utvrđeno je zakonom Srbije, ali isto takvo ograničenje je i evropski standard koji je utvrđen i zakonima svih članica Evropske unije i zemalja koje su na putu pridruženja EU. Obaveštenja o tome istaknuta su na svim prelazima, evropskim i našim aerodromima.

- Svi koji sa sobom nose 10.000 evra i više, u toj i drugim valutama, obavezni su da elektronski ili fizički popune odgovarajući obrazac prijave, a definicija gotovine je proširena na čekove, menice, kao i zlatnike i predmete od zlata - kažu u Carinama. - Na osnovu izdate potvrde, mogu nesmetano da putuju bez bojazni da su prekršili propise. Nažalost, mnogo putnika ne prijavi novac, čime se izlažu riziku da im bude privremeno ili trajno oduzet. Naša zakonska obaveza je da taj novac u roku od dva dana uplatimo na račun NBS. Potom, da u roku u tri dana o događaju obavestimo Upravu za sprečavanje pranja novca.

Za neprijavljene devize najčešće se pokreće prekršajni postupak jer je reč o deviznom prekršaju, mada sve zavisi od prirode slučaja i specifičnih okolnosti, u zavisnosti od kojih delo može biti okarakterisano i kao krivično. O sudbini novca oduzetog zbog neprijave odlučuje sud. Novac koji pravosnažnom presudom bude trajno oduzet - postaje prihod budžeta Srbije.

VEĆE SUME

DRŽAVLjANI naše zemlje mogu fizički prenositi efektivni strani novac od 10.000 evra i više samo na osnovu dokaza o iseljenju, a to su iseljenička viza utisnuta u pasoš i potvrda o odjavi prebivališta u Srbiji koju izdaje MUP. Rezidenti - fizička lica mogu prenositi u inostranstvo preko banke sredstva plaćanja iznad ovog iznosa mesečno, u slučajevima koji su predviđeni Odlukom NBS.

EVRO NA PRVOM MESTU

U zaplenjenom novcu prednjače evri sa oko 3,4 miliona, dok je znatno manje švajcarskih franaka, britanske funte, američkih dolara i švedske krune - kažu iz Carina. - Kontrola protoka novca i drugih sredstava plaćanja na teritoriji EU je u junu 2021. dodatno pooštrena, kada su stupili na snagu novi propisi. Stroža pravila su u Evropi uvedena sa ciljem efikasnije borbe protiv pranja novca i finansiranja ilegalnih aktivnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MALI IZ VAŠINGTONA: Investitori imaju poverenje u srpsku ekonomiju i njen potencijal za rast (FOTO)