HRANE IMA DOVOLJNO: Turbulencije na globalnom nivou neće izazvati probleme sa snabdevanjem, spremne i robne rezerve ako zatreba

E. B. TALIJAN

12. 10. 2021. u 09:10

NE očekuju se problemi u snabdevenosti našeg tržišta, pogotovo osnovnim životnim namirnicama. Srbija ima dovoljno sirovina za podmirivanje sopstvenih potreba i za izvoz. Ovo u razgovoru za "Novosti" naglašava državni sekretar u Ministarstvu trgovine Uroš Kandić, a takvu ocenu daju i ekonomisti.

ХРАНЕ ИМА ДОВОЉНО: Турбуленције на глобалном нивоу неће изазвати проблеме са снабдевањем, спремне и робне резерве ако затреба

Foto Tanjug

- Republička direkcija za robne rezerve raspolaže dovoljnim količinama robe nužnim za obezbeđenje snabdevenosti i stabilnosti tržišta, pre svega poljoprivredno-prehrambenim proizvodima i naftom i njenim derivatima, i u svakom trenutku može da reaguje u slučaju da dođe do ozbiljnih poremećaja na tržištu - ističe Kandić. - Prema zakonu, robne rezerve intervenišu u slučaju vanrednih situacija, kao što su elementarne i druge nepogode koje mogu da izazovu prekide u snabdevanju, zatim kod nastupanja ozbiljnih poremećaja na tržištu i vanrednog ili ratnog stanja.

Svakodnevne vesti o poskupljenjima izazavanim turbulencijama na globalnom tržištu, zabrinule su naše građene. Postavlja se pitanje do kog obima taj rast cena može da se nastavi i da li postoji opasnost od nestašica. Poremećaji na svetskom tržištu izazvani pandemijom, povećanom tražnjom, višom cenom transporta, a sada i energetskom krizom, utiču na poskupljenja u svim segmentima. Agroekonomista Milan Prostran kaže da cene hrane na globalnom nivou rastu već godinu dana i da je u tom periodu poskupela 32 odsto. Prognoza je kako navodi, da će se taj trend nastaviti do sledeće jeseni.

- Nema razloga za bilo kakav poremećaj na našem tržištu hrane - naglašava Prostran. - Srbija je poljoprivredna zemlja i za sopstvene potrebe imamo dovoljno robe. S druge strane je pitanje cena proizvoda na šta utiče situacija na globalnom tržištu sirovina. Poskupljenje inputa, na primer suncokreta i pšenice, odražava se na cenu ulja i brašna.

On dodaje i da poskupljenje energenata, struje i gasa, utiče na cenu hrane. Ekonomista Ivan Nikolić, takođe, ocenjuje da smo u ovom segmentu manje izloženi poremećajima koji dolaze spolja. I on i Prostran smatraju i da bi ova situacija sa poskupljenjem sirovina mogla da pomogne našim poljoprivrednim proizvođačima da se oporave, nadoknade gubitke i uđu u novu sezonu.

- Kada je u pitanju energetika u oblasti struje imamo svoje kapacitete, ali sve što uvozimo, nafta i gas, tu globalna kriza pogađa i nas - navodi Nikolić. - Poremećaj kod nekih drugih sirovina i repromaterijala, kao što je, na primer, metal i inputi za industriju plastike i gume, direktno se ugrađuje u troškove proizvodnje koji rastu. To se mora prihvatiti, ne vidim način da bi se to moglo kompenzovati.

On dodaje da bi iz robnih rezervi trebalo delovati, ukoliko bi došlo do eskalacije problema, ali se to procenjuje prema pojedinačnim proizvodima. Hrana je, kako navodi, najvažniji deo potrošačke korpe i smatra da bi tu trebalo tražiti prostor za neki odgovor na aktuelne izazove.

Kako je državni vrh saopštio, građani ne treba da brinu zbog poskupljenja energenata, biće im topli domovi, a cene struje i gasa za domaćinstva ostaju iste.

USKLADIŠTENI PŠENICA, ULjE...

DIREKCIJA za robne rezerve ima dovoljne zalihe osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji su ključni za stabilnost tržišta, kao što su, na primer, pšenica, kukuruz, brašno, šećer, ulje, kuhinjska so, mleko u prahu, pirinač, pasulj, meso i mesne prerađevine - navodi Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine. - U skladu sa zakonom, skladište se i energente, tako da Direkcija ima dovoljne količine mazuta za potrebe grejanja, dizela i benzina. Pored toga, država raspolaže i sa obaveznim zalihama energenata koji su međunarodna obaveza. On ističe da informacije o visini zaliha za svaku vrstu roba predstavljaju poverljive podatke u cilju zaštite ekonomskih interesa države.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)