I VEKNA UDARA PO DŽEPU: Rastu cene namirnica - poskupeli ulje, gorivo, u najavi i hleb

Z. Z.

14. 07. 2021. u 07:39

VEĆ duži period potrošači u Crnoj Gori suočavaju se sa poskupljenjima. Ulje menja cenu skoro svake sedmice. Gorivo poskupljuje 15-todnevno.

И ВЕКНА УДАРА ПО ЏЕПУ: Расту цене намирница - поскупели уље, гориво, у најави и хлеб

Foto P. Milošević

Sada se najavljuje i poskupljenje onoga bez čega se ne može, a to je hleb. Trenutno osnovna vrsta košta 50 centi, za 20 do 30 centi skuplji su crni, ražani, integralni hleb. Posebni, sa dodatkom semenki, kreću se od 1,20 do 1,50 evra. Izvesno je, bar po najavi pekara, da neće još dugo potrošači kupovati hleb po toj ceni.

- Povećanje cene hleba je neminovnost i zahteva detaljnu analizu, te preispitivanje poslovne politike proizvođača. Sadašnja cena od 37 centi po vekni, koju dobija pekar, nije menjana od 2019, a u međuvremenu rasle su cene energenata, brašna i ostalog repromaterijala. Suočeni smo i sa svakodnevnim povratom hleba koji se u trgovinama ne proda. I te količine prodajemo po znatno nižim cenama ili ga uništavamo - saopšteno je iz novoformirane Grupacije proizvođača pekarskih proizvoda pri Privrednoj komori.

Nisu želeli da licitiraju koliko će poskupeti vekna, ali su naglasili da je samo prošle godine gubitak u toj privrednoj grani iznosio 11 miliona evra.

- Razlog nije samo pandemija, već i propala turistička sezona 2020. ali i rast nabavnih cena za pšenicu, ulje, brašno, šećer, ambalažu, lož-ulje, gorivo. Zbog svega ovoga nismo u mogućnosti da na vreme izmirujemo obaveze prema dobavljačima i radnicima - ukazali su pekari.

Iz Vlade poručuju da će preduzeti sve mere kako bi zaštitili standard građana.

- Trgovcima će biti određena vrednost marže preko koje neće smeti da idu, formiraćemo robne rezerve, što državi omogućava da interveniše u ovakvim situacijama. Plan nam je i da u sistem uvedemo nekog sa strane, trgovački lanac, kako bi se pojačala konkurentnost - izjavio je Zdravko Krivokapić, predsednik Vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki