ZAPOSLENI ZARADE ZA PENZIJE: Poslednjih meseci smanjuju se budžetske dotacije fondu za penzijsko osiguranje

S. BULATOVIĆ

17. 07. 2021. u 15:00

DA je srpska ekonomija porasla i da je sve veći broj zaposlenih, kao i da je povećana naplata doprinosa svedoči to da se Fond za penzijsko i invlidsko osiguranje pohvalio da je u maju penzije iz kategorije zaposlenih uspeo da isplati bez pomoći iz budžeta. Ova kategorija čini čak 84,5 odsto njihovih korisnika.

ЗАПОСЛЕНИ ЗАРАДЕ ЗА ПЕНЗИЈЕ: Последњих месеци смањују се буџетске дотације фонду за пензијско осигурање

Foto M.Labudović

I junska primanja najstarijih, koji su odradili propisani staž, isplaćena su iz sredstava Fonda. Stručnjaci potvrđuju da je naplata poreza i doprinosa nešto bolja od plana, ali i da je još rano prognozirati koliko će biti manja "doplata" iz državne kase.

Prema finansijskom planu PIO fonda, ova institucija će ove godine potrošiti ukupno 724,2 milijarde dinara. Da bi dostigli tu sumu, predviđeni su transferi od čak 153,3 milijarde dinara, što je petina rashoda. Inače, starosne penzije godišnje koštaju oko 419,2 milijarde dinara, što je nepunih 60 odsto troškova.

- Ukupnim transferima iz budžeta pokriveno je 11,5 odsto isplaćenih penzija i ostalih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja za jun, što se odnosi na nedostajuća sredstva za isplatu prava za kategorije poljoprivrednika i profesionalnih vojnih lica i transfere po posebnim propisima i drugim obavezama utvrđenim zakonom za sve kategorije - objašnjavaju u PIO fondu.

- Za isplatu penzija za maj i jun ove godine korisnicima iz kategorije zaposlenih nije bilo potrebno povlačiti dotaciju na ime nedostajućih sredstava za isplatu penzija. Budući da je broj penzionera iz kategorije zaposlenih najveći, od ukupno 1.678.367 penzionera 1.418.569, to podrazumeva i najveći iznos potrebnih sredstava, koja su obezbeđena iz povećanih izvornih prihoda Fonda, odnosno više naplaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Glavni razlog manjih budžetskih dotacija primanjima najstarijih je bolja naplata doprinosa.

Foto Ilustracija V. N.

Ekonomista Ivan Nikolić smatra da nije nemoguće, u dogledno vreme, da će nameti na plate zaposlenih biti dovoljni da pokriju penzioni fond.

- U prvih pet meseci 2013. godine skoro dve petine iznosa za penzije su alimentirane iz budžeta - kaže Nikolić.

- Od 500 milijardi, 312 milijadi je stizalo od doprinosa, a razliku je pokrivao budžet. Ove godine, u prvih pet meseci, samo 6,4 odsto se pokriva iz budžeta. To je posledica veće zaposlenosti i bolje naplate poreza i doprinosa. Tekući prihodi države u prvih pet meseci, u odnosu na 2013. godinu, povećani su za 70,5 odsto. Unutar njih, doprinosi su udvostručeni. Veći je obuhvat onih koji plaćaju. Uz veći rast penzija, povećala bi se razlika. Ova putanja dugoročnog uvećanja doprinosa i izdataka za penzije brzo bi nas dovela u situaciju da se PIO fond finansira iz tekućih prihoda.

PLAN

FINANSIJSKI plan Fonda PIO za 2021. godinu predviđa ukupne prihode i primanja u iznosu 724,2 milijarde dinara. Očekivani prihodi od doprinosa su 568,6 milijardi dinara. Stopa doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje iznosi ukupno 25,5 odsto. Od ukupnih rashoda i izdataka za 2021. godinu, za isplatu penzija i drugih prava iz obaveznog socijalnog osiguranja planirano je 708,8 milijardi dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)