"ČUKARU PEKI" DONOSI EVROPI 18 ODSTO BAKRA: "Ziđin" na jesen otvara još jedan podzemni rudnik za iskopavanje traženog metala

V. Đ.

15. 07. 2021. u 12:00

KINESKA kompanija "Ziđin", većinski vlasnik nekadašnjeg RTB "Bor", na jesen će otvoriti još jedan rudnik, nedaleko od tog grada. Reč je o podzemnom ležištu "Čukaru peki", odakle će se, zajedno sa postojećim rezervama, dobijati oko 18 odsto evropske potrošnje bakra.

ЧУКАРУ ПЕКИ ДОНОСИ ЕВРОПИ 18 ОДСТО БАКРА: Зиђин на јесен отвара још један подземни рудник за ископавање траженог метала

Arhiva

Kako je predviđeno, početne investicije za otvaranje rudnika iznose blizu pola milijardi dolara. Plan je da se tu godišnje dobija 3,3 miliona tona rude, dok se eksploatacione rezerve procenjuju na blizu 37 miliona tona. Neke nezvanične informacije, čak, kazuju i da se rezerve bakra u okolini Bora procenjuju na milijardu tona rude, uz prateće količine zlata i drugih plemenitih metala. Ali, buduća istraživanja to tek treba da potvrde.

Preliminarne procene kazuju da se samo u gornjem delu "Čukaru peki" nalaze rezerve od blizu osam miliona tona bakra i oko 160 tona zlata. Primera radi, iz RTB je, tokom 110 godina rudarenja dobijeno oko pet miliona tona crvenog i još oko 180 tona plemenitog metala.

Kako se očekuje, nakon završetka eksploatacije gornjeg dela, započeće se i radovi na donjem delu rudnika "Čukaru peki", koje je još bogatije bakrom i zlatom. Na taj način, Srbija će postati drugi proizvođač crvenog metala u Evropi, posle Poljske, a njeno učešće u proizvodnji ove rude povećaće se sa sadašnjih pet na 18 odsto.

Inače, još su prethodni vlasnici istražnog prava u ležištu "Čukaru peki" ustanovili da, uz sadržaje bakra koji idu i preko 20 procenata, na dubini od 600 metara, postoji i partija od 12 metara u kojima sadržaj crvenog metala ide do neverovatnih 34 odsto u rudi!

O čemu se, zapravo, radi, bez sumnje najrečitije govori podatak da se ležišta bakra od jedan odsto, ako ih prate odgovarajuće količine rude, smatraju profitabilnim. Uz to, u nekadašnjem RTB, koji se nalazi svega šest kilometaa od mesta gde su obavljana geološka istraživanja, trenutno se eskploatiše ruda sa najviše 0,3 odsto crvenog metala.

Uz sve to, Kinezi su nasledili i dodatna istražna prava da nastave sa potragom za bakrom i zlatom i u okolini ležišta "Čukaru peki", jer postoje naznake da je to ležište daleko veće od onog koje je do sada uokvireno.

Podaci našeg lista, naime, govore da postoji još najmanje 20 istražnih polja, koji se "naslanjaju" na "Čukaru peki" i šire se ka zaječarskom selu Nikoličevo, u kojima bi trebalo očekivati rezultate slične onima koji su već potvrđeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)