NOVIH 300 RADNIH MESTA: Premijerka Brnabić na početku gradnje pogona kompanije "Grundfos" u Inđiji

S. KOSTIĆ

08. 07. 2021. u 18:54

DANSKA kompanija "Grundfos", započela je izgradnju drugog proizvodnog pogona u severoistočnoj radnoj zoni u Inđiji, pored postojećeg.

НОВИХ 300 РАДНИХ МЕСТА: Премијерка Брнабић на почетку градње погона компаније Грундфос у Инђији

Postavljanje kamena temeljca / Foto S. Kostić

Polaganju kamena temeljca u četvrtak je prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je istakla da će ovom investicijom kompanija preći broj od 1.000 zaposlenih, čime će se svrstati u treću fabriku "Grundfosa" u svetu.

Komanija "Grundfos" koja je jedan od najvećih svetskih proizvođača cirkularnih pumpi, počela je gradnju novog proizvodnog pogona, koji će postojećim objektima dodati oko 17.000 kvadratnih metara. U investiciji vrednoj 20 miliona evra, posao će dobiti 300 radnika.

- Konkurencija je bila ogromna, mi smo dali sve od sebe, ali zaposleni ovde su uradili mnogo više svojim radom - rekla je Brnabićeva. - Vi ste ti koji su omogućili novu investiciju, da se kompanija ovde širi, a ne negde drugde. Za "Grundfos" korona kao da nije postojala, jer su proizvodnja i izvoz bili u 2020. godini veći nego u 2019. Ova kompanija ostala je u prvih 10 izvoznika iz Srbije u prošloj godini.

Glavni proizvodi ove danske kompanije su pumpe za grejanje i klimatizaciju, kao i pumpe za vodosnabdevanje i otpadne vode. Pre dve godine otvoreno je i novo unapređeno postrojenje za preradu otpadnih voda.

Ministrka privrede Anđelka Atanasković rekla je da ova kompanija na godišnjem nivou proizvede više od četiri miliona pumpi, od kojih ostvari prihod od 235 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)