OČUVALI SMO STABILNOST I FINANSIJSKI SISTEM: Guvernerka Tabaković na Godišnjoj skupštini Banke za međunarodna poravnanja

Novosti online

29. 06. 2021. u 18:54

GUVERNER Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković učestvovala je danas na 91. Godišnjoj skupštini Banke za međunarodna poravnanja (Bank for International Settlements – BIS).

ОЧУВАЛИ СМО СТАБИЛНОСТ И ФИНАНСИЈСКИ СИСТЕМ: Гувернерка Табаковић на Годишњој скупштини Банке за међународна поравнања

Foto: Tanjug

U radu ove skupštine guverner Jorgovanka Tabaković učestvovala je s guvernerima drugih centralnih banaka koje su članice-akcionari ove najstarije međunarodne finansijske institucije.

Drugu godinu zaredom, Godišnja skupština BIS-a održana je putem video-konferencije. Na početku, generalni direktor BIS-a gospodin Agustin Karstens predstavio je Godišnji izveštaj BIS-a za finansijsku 2020/2021. godinu i rezultate koji su ostvareni u poslovanju BIS-a. Konstatovano je da je svetska kriza izazvana pandemijom podsetila na značaj stabilnosti i međunarodne saradnje, zbog čega je godina koja je iza nas bila godina intenzivne saradnje BIS-a s centralnim bankama i regulatorima.

- Sve što smo radili i uradili u prethodnim godinama – od postignute i očuvane cenovne stabilnosti i relativne stabilnosti deviznog kursa, usidrenih inflacionih očekivanja i jakog finansijskog sistema do najviših deviznih rezervi – govori u prilog našem istrajavanju na stabilnosti i jačanju zemlje. Takvo preventivno delovanje omogućilo nam je i da se sa ekonomskim efektima pandemije borimo sa znatno bolje startne pozicije. Od početka pandemije Narodna banka Srbije među prvima je reagovala kako bi podržala građane, privredu i državu da finansijski lakše prebrode ovu krizu, čime smo obezbedili i nesmetano funkcionisanje svih finansijskih tokova. Bili smo i među prvim regulatorima u regionu i Evropi koji su uveli moratorijum na otplatu obaveza, a učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima dodatno smo smanjili, na 3,7%. Uprkos krizi, vodili smo računa da kreirane mehanizme odbrane čuvamo, što se vidi i po bruto deviznim rezervama, koje su na kraju maja bile za oko 780 miliona evra više nego na kraju 2019. godine. Sve zajedno omogućilo je da Srbija već u prvom tromesečju ove godine premaši pretkrizni nivo bruto domaćeg proizvoda, uz povoljne uslove finansiranja i očuvanu stabilnost na svim segmentima finansijskog tržišta - zaključila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)