KUĆE MAME NA SELO: Sutra konkurs za besplatnu dodelu nekretnina građanima, država obezbedila 500 miliona za 400 objekata

V. N.

27. 06. 2021. u 09:37

KONKURS za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća biće raspisan sutra, simbolično na veliki srpski praznik, Vidovdan. Reč je o najnovijoj podršci države za mlade, a projekat sprovodi Ministarstvo za brigu o selu na čelu sa ministrom Milanom Krkobabićem.

КУЋЕ МАМЕ НА СЕЛО: Сутра конкурс за бесплатну доделу некретнина грађанима, држава обезбедила 500 милиона за 400 објеката

Besplatne kuće na selu / Foto S. Kostić

Uslovi su poznati, obezbeđen je novac od oko 1,2 miliona dinara po svakoj kući, a program je ukupno vredan 500 miliona dinara. U prvoj fazi se očekuje useljavanje 400 kuća u ruralnom području širom naše zemlje. Rok za podnošenje prijava je 1. novembar, a država će ovim novcem pokriti sve troškove kupovine, ali ne i renoviranja i uređenja.

Oni koji dobiju novac ne mogu da prodaju kuću u periodu od deset godina od dana zaključenja ugovora. Na konkurs mogu da se prijave supružnici ili vanbračni partneri, samohrani roditelji, kao i mladi poljoprivrednici. Sve propisane uslove moraju da ispune oba supružnika, a među njima i da nemaju više od 45 godina, da su državljani Srbije i da na našoj teritoriji imaju prebivalište, kao i da nisu vlasnici ili suvlasnici neke druge nekretnine.

Takođe, od podnosioca prijave očekuje se da sa prodavcem kuće nije u krvnom srodstvu, da nije u postupku odobravanja pozajmice za kupovinu neke druge nepokretnosti, kao i da nema neizmirenih obaveza prema državi.

Što se tiče kriterijuma koji se odnose na kuće, neophodno je da ona ispunjava osnovne uslove za život i stanovanje, kao i da se nalazi u selu u kojem postoji bar jedan od objekata javne službe ili usluga (zdravstvena ambulanta, pošta, škola, stanica prevoza...) Bitno je i da je upisana u katastar na ime prodavca i da su kuća i prateći objekti izgrađeni u skladu sa propisima. Neophodno je i da cena kuće bude u granicama tržišne vrednosti i da nije predmet sudskog spora. Inače, procenjuje se da u našoj zemlji ima oko 200.000 takvih napuštenih kuća sa okućnicom.

Premda će konkurs biti tek sutra raspisan, prema informacijama koje stižu do nadležnih, interesovanje je nadmašilo sva očekivanja. U Ministarstvu ističu da bi u ovoj akciji veliki deo posla trebalo da urade lokalne samouprave, jer je neophodno popisati sva napuštena domaćinstva i proceniti njihovu vrednost.

- Želimo da pravcu jug-sever lagano ali sigurno promenimo smer, da ljudi ne odlaze, već da ostaju i vraćaju se na selo - istakao je ministar Krkobabić. - A da bi neko ostao na selu, prvo i osnovno je zarada, to jest siguran posao, a zatim i krov nad glavom. Zato Srbija prvi put jasno kaže - imaš pravo da dobiješ 1,2 miliona dinara za otkup seoske kuće, a jedina je obaveza da tamo ostaneš da živiš.

Osnovni cilj programa je motivisanje stanovništva da ostane na selu i podsticanje mladih da se vrate kroz rešavanje stambenog pitanja. Postoje i specifični ciljevi, a tiču se smanjenja prosečne starosti stanovništva u selima, povećanja stope nataliteta, poboljšanja demografske strukture i pokretanja i rasta privrednih aktivnosti na selu.

BEZREZERVNA PODRŠKA SVIH

MINISTAR Krkobabić poručio je nedavno u srpskoj Skupštini da ovaj program dodele sredstava za otkup praznih kuća treba da podržimo svi, bezrezervno:

- Ovo je apel za sve poslanike, članove Vlade i sve političke partije u opoziciji ili na vlasti. To je naš zajednički patriotski čin i misija koja će trajati.

DOKUMENTA

OBAVEZNA dokumenta koja moraju da se dostave u prijavi, kao i sam obrazac, mogu se pronaći u dokumentu Programa objavljenom na sajtu resornog Ministarstva za brigu o selu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)