O GASU KA BUGARSKOJ ODLUČUJU POSLANICI: Finansijski ugovor sa EIB za izgradnju konekcije Niš - Dimitrovgrad u parlamentu

E. B. TALIJAN

23. 06. 2021. u 09:33

DRŽAVA ubrzava aktivnosti na gasifikaciji zemlje. Jedan od prioritenih projekata je izgradnja interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska, koji je predviđen nacionalnim investicionim planom "Srbija 2025".

О ГАСУ КА БУГАРСКОЈ ОДЛУЧУЈУ ПОСЛАНИЦИ: Финансијски уговор са ЕИБ за изградњу конекције Ниш - Димитровград у парламенту

Foto Tanjug

Vlada je prethodne sedmice usvojila Predlog zakona o potvrđivanju finansijskog ugovora za njegovu realizaciju između Srbije i Evropske investicione banke (EIB). Parlament bi uskoro trebalo da ratifikuje taj ugovor.

Početak gradnje interkonektora očekuje se krajem ove godine, a u planu je da bude operativan 2023. Kako se navodi u obrazloženju Predloga zakona, ovim cevovodom obezbeđuje se povezivanje gasovodnog sistema Srbije sa susednim državama i omogućava dopremanje plavog energenta na naše tržište i iz drugih pravaca.

- Njegova izgradnja omogućiće dalji razvoj distributivne mreže centralne, istočne i južne Srbije - navodi se u obrazloženju. - Deonica na teritoriji naše zemlje, od Niša do Dimitrovgrada biće duga 109 kilometara, a planirani kapacitet cevovoda je 1,8 milijardi kubika ka Srbiji. Ta količina moći će da zadovolji oko 80 odsto trenutnih potreba za prirodnim gasom.

Ukupna vrednost projekta, prema proceni EIB, iznosi 85,5 miliona evra, a od toga je njihova pozajmica 25 miliona evra. Iz IPA fondova, Evropska unija bespovratno sufinansira 49,6 miliona evra, dok će se ostatak troškova pokrivati iz državnog budžeta i sopstvenih sredstava javnog preduzeća "Srbijagas".

Ministar finansija Siniša Mali i potpredsednica EIB Liliana Pavlova potpisali su finansijski ugovor za izgradnju gasovoda 20. maja. Tom prilikom je Mali ocenio da je ovaj projekat izuzetno važan za građane Srbije.

- Obezbediće se ne samo sigurno snabdevanje gasom i dovoljne količine ovog energenta neophodnog za privredu i domaćinstva već i diverzifikacija pravaca, što doprinosi dodatnoj, većoj energetskoj nezavisnosti - istakao je Mali. - Ovaj projekat je od izuzetnog značaja i zato što treba da doprinese rastu naše ekonomije i BDP-a. Važan je i u borbi za čistiju životnu sredinu. Prirodni gas je uvek bolji izvor energije, nego što su kotlarnice i mazut.

 

V. N.

Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas ističe da korišćenje plavog energenta ima ekonomske, ekološke i sve ostale pokazatelje najpovoljnije za jednu zemlju.

- Gasifikacija je veoma značajna za državu, građane i industriju - ocenjuje Vuletić. - Za razliku od uglja i nafte, prirodni gas ne zagađuje i jeftinije je gorivo. Izuzetno je važno da se izgradi mreža i da se gasifikuju individualna domaćinstva, jer su veliki zagađivači. Mi smo energetski siromašna zemlja, nemamo dovoljne količine ni gasa, niti nafte za naše potrebe, već moramo da uvozimo. Zato treba da napravimo što racionalniju potrošnju energije.

IDEJA STARA TRI DECENIJE

MINISTARSTVO finansija raspisalo je u martu tender za poslove na izgradnji gasovoda Srbija - Bugarska. Kako se navodi u javnom pozivu, radovi uključuju izgradnju dvosmernog magistralnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, kao i četiri merno-regulacione i pratećih objekata. Cev za gas biće dugačka oko 109 kilometara i imaće radni pritisak od 55 bara. Ideja o izgradnji interkonekcije postoji već gotovo tri decenije. Međudržavni sporazum za gasovod Niš - Dimitrovgrad, Srbija i Bugarska potpisale su još 2010. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade