U MAJU SKOČILA POTRAŽNJA ZA NOVIM AUTOMOBILIMA: Prodaja utrostručena u Španiji

Novosti online

17. 06. 2021. u 12:52

U MAJU je u 26 zemalja EU, bez Malte, registrovano 891.665 novih automobila, za 53,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine, dok je u aprilu potražnja bila više nego trostruko veća nego u istom prošlogodišnjem mesecu.

У МАЈУ СКОЧИЛА ПОТРАЖЊА ЗА НОВИМ АУТОМОБИЛИМА: Продаја утростручена у Шпанији

Foto: Tanjug/AP

Snažan skok potražnje rezultat je niske osnovice poređenja u istom razdoblju lane kada su vlade uvele stroge mere kako bi zaustavile prvi talas pandemije kovida 19.

U poređenju sa majom 2019. broj registrovanih automobila niži je za 400.000, napominju u udruženju evropskih proizvođača automobila, a u aprilu je bio niži za 300.000.

Potražnja je u maju snažno porasla u mnogim zemljama EU, a među vodećim tržištima najveći je rast na godišnjem nivou beležila Španija gde je gotovo utrostručena. U Francuskoj je uvećana za 46,4 odsto, a u Nemačkoj za 37,2 procenta.

U periodu od januara do maja potražnja je u EU bila veća za 29,5 odsto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, uz registrovana 4,3 miliona novih automobila. Sva četiri vodeća tržišta zabeležila su dvocifrene stope rasta potražnje, a grupu predvodi Italija sa 62,8 procenta. Sledi Francuska sa 50,1, Španija i Nemačka sa 40, odnosno 12,8 odsto.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)