OVO JE POTREBNO ZA LETOVANJE U GRČKOJ: Nasumična testiranja na graničnom prelazu Evzoni - počela turistička sezona (FOTO/VIDEO)

J. S.

15. 05. 2021. u 07:33

TURISTIČKA sezona u Grčkoj zvanično je počela danas, iako su i 14. maja turisti iz Srbije posle nekoliko sati čekanja uspeli da pređu granični prelaz Evzoni.

ОВО ЈЕ ПОТРЕБНО ЗА ЛЕТОВАЊЕ У ГРЧКОЈ: Насумична тестирања на граничном прелазу Евзони - почела туристичка сезона (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: J. S.

Sezona je zvanično otvorena, ali su otvorena i brojna tehnička pitanja koja i dalje zbunjuju turiste iako se procedura uglavnom svodi na dva dokumenta, jedan koji se tiče zdravstvenog statusa (potvrda o vakcinaciji, negativan PCR ili potvrda o preležanoj bolesti) a drugi je obrazac koji se popunjava na sajtu Grčke Vlade, gde se dobija QR kod. 

Evo i nekoliko napomena i odgovora na pitanja za one najnestpljivije koji već pakuju kofere za godišnji odmor.  

Za turiste iz Srbije koji u Grčku putuju preko Severne Makedonije, sopstvenim vozilom, važno je napomenuti da je i dalje neophodan zeleni karton. Od dokumentacije za ulazak u Severnu Makedoniju nije nužno imati potvrdu o imunizaciji ili negativan PCR test. 

Mnogi turisti praktikuju da putuju tokom noći, kako bi u Grčku stigli u ranim jutarnjim satima. Važna napomena odnosi se na to da je u Severnoj Makedoniji još uvek na snazi policijski čas koji traje od ponoći do 4 sata ujutru. U tom periodu dozvoljen je tranzit kroz Severnu Makedoniju auto – putem bez zaustavljanja ili ulazaka u neki od gradova. Na graničnom prelazu dobija se dozvola za tranzit.

Što se tiče putarina kroz Severnu Makedoniju one se i dalje naplaćaju, iako kako su nam rekli zaposleni na naplatnim rampama putnici iz Srbije uglavnom pitaju da li je stupila na snagu odluka koju je ova zemlja donela o neplaćanju putarina u znak zahvalnosti za vakcine koje je Srbija donirala Severnoj Makedoniji.

Međutim dogovor dve zemlje podrazumeva da se putarina neće plaćati u vremenskom periodu od 15. juna do 15. avgusta što se smatra za turistički špic.

Granični prelaz Ezoni prema najavama radiće od sedam do 23 sata na ulazu na zemlju, dok će izlazak iz Grčke biti dozvoljen 24 sata.

Za ulazak u Grčku neophodno je imati:

Negativan PCR  test, ne stariji od 72 sata  ili potvrdu o kompletnoj (dve doze) imunizaciji bilo kojom vakcinom, to važi i za obe doze vakcine Astra Zeneka i treba da prođu najmanje dve nedelje od druge doze. Potvrda o imunizaciji koju građani Srbije dobijaju preko E - uprave mora biti dvojezična na engleskom i srpskom jeziku. Pored ova dva dokumenta moguće je na granici pokazati potvrdu o preležanoj bolesti, to u praksi znači da je potvrda na engleskom jeziku i iz ovlašćene laboratorije na kojoj mora biti navedeno da ste preležali COVID 19, u poslednjih devet meseci, a najmanje dva meseca pre dolaska u Grčku.

Od 1. juna će stvari biti jednostavnije jer će se tada uzimati u obzir  digitalni zeleni sertifikat koji se dobija preko E -uprave. U dokumentu se mogu naći informacije o preležanoj bolesti, testiranju i vakcinaciji.

Foto: J. S.

Pored potvrde o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili negativnog PCR testu, potrebno je imati i odštampan PLF obrazac. Reč je o dokumentu koji se dobija na mejl nakon upisivanja podataka na sajtu www.travel.gov.gr.) Preporuka je da se PLF obrazac popuni najkasnije 24 sata  pred put i dobija se QR kod na mejl. Na pomenutom obrascu upisuju se i maloletna deca, dok punoletni građani koji nisu članovi porodice popunavaju svako svoj obrazac. Nije obavezno, ali se preporučuje imati i zdravstveno osiguranje.

Na graničnom prelazu se rade nasumična testiranja, ukoliko ste detektovani kao pozitivni, neće biti dozvoljen ulaz u zemlji ili se smeštate u Kovid 19 hotele u kojima  boravak i lečenje pokriva Grčka. 

Foto: J. S.

Ovog jutra na naplatnim rampama u Srbiji kao i na graničnom prelazu Preševo ka Severnoj Makedoniji nema gužvi. Naprotiv uglavnom su u saobraćaju putnički automobili i teretni kamioni, turistički autobusi su retkost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)