PREOKRET U MANDATU DŽORDŽA BUŠA MLAĐEG: Predavanje analitičara Predraga Rajića na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada

V.N.

11. 05. 2021. u 21:02

PREDAVANjE geopolitičkog analitičara Predraga Rajića „Prvi mandat Džordža Buša mlađeg“ može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

ПРЕОКРЕТ У МАНДАТУ ЏОРЏА БУША МЛАЂЕГ: Предавање аналитичара Предрага Рајића на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада

Foto: Predrag Rajić (KCNS)

Zaokret u Bušovom prvom mandatu dogodio se 11. septembra 2000. godine. Do tada je američki predsednik trpeo oštre kritike na račun njegove inertnosti i nepreduzimljivosti. Tog septembarskog dana dogodio se nezapamćeni teroristički akt koji je izvela grupa islamskih fundamentalista, pripadnika organizacije Al-Kaida koju je predvodio Osama bin Laden.

Kao odgovor SAD usledio je oštri sukob i slamanje talibanskog režima u Avganistanu. Buš se od tada nametnuo kao ratni lider koji je u stanju da zaštiti Ameriku od pošasti terorizma i straha s kojim se do tada dugo nije susretala.

Nakon rata u Avganistanu, za vreme Bušovog mandata dogodila se i pobeda SAD u ratu u Iraku. Buš je stekao epitet hrabrog i preduzimljivog predsednika, spremnog da zaštiti naciju. Tada je i osmislio termin „sponzori terorizma“ koji označava sve one koji ugrožavaju Ameriku, da bi ga kasnije proširio na termin „osovine zla“ koji se odnosi na sve što ugrožava svetski poredak i narušava mir u svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri