ISTORIJSKI DODATAK - LAVINA KRENULA SA TRIGLAVA: Slovenci su srpskim intelektualcima još 1985. najavili otcepljenje

I. M.

11. 05. 2021. u 17:14

NA predlog Tarasa Kermaunera, slovenačkog knjižnjvnika i filozofa, s proleća 1985, na sastanku održanom u kući Božidara Jakšića, kome su prisustvovali Mihailo Marković, LJuba Tadić, Nebojša Popov, Sveta Stojanović, Dragoljub Mićunović i Dobrica Ćosić, dogovoreno je da se organizuje dijalog između srpske i slovenačke opozicije, sa idejom da se profiliše zajednička opoziciona platforme.

ИСТОРИЈСКИ ДОДАТАК - ЛАВИНА КРЕНУЛА СА ТРИГЛАВА: Словенци су српским  интелектуалцима још 1985. наjaвили  отцепљење

Arhiva

Posle podužih pregovora, 15. novembra iste godine, došlo je do prvog susreta u ljubljanskoj kafani "Mrak".

Sa slovenačke strane je učestvovala grupa okupljena oko časopisa "Nova revija", pojačana nekolicinom slovenačkih teoretičara koji su se bavili slovenačkim nacionalnim pitanjem: Niko Grafenauer, Taras Kermauner, Milan Apih, Dimitrij Rupel, Franc Bučar, Spomenka Hribar, Tine Hribar, Ivo Urbančič, M. Rožanc i Smole.

Sa srpske strane u raspravi su učestvovali Dobrica Ćosić, LJuba Tadić i Mihailo Marković. Tema razgovora je bila aktuelna situacija u Jugoslaviji i nacionalni odnosi između ove dve republike.

POSEBNO treba naglasiti da se ovaj skup dešava godinu dana pre pojave Memoranduma SANU, Osme sednice i dolaska Slobodana Miloševića na vlast u Srbiji.

Iz dokumenta, koji je pred čitaocima "Novosti", jasno se vidi da su Slovenci bili jednodušni u oceni da je Jugoslavija završen projekat i da oni svoju budućnost vide izvan nje.

Zato ovi razgovori iz 1985. godine pokazuju svu lažnost i malicioznost propagande koja se iz LJubljane i Zagreba raširila svuda po svetu o Memorandumu SANU i nacionalističkoj politici Srbije kao uzroku straha i separatizma severozapadnih republika.

Istovremeno ovo je dokaz za neodrživost teze (koju su naknadno smislili hrvatski i slovenački separatisti da bi opravdali svoje razbijanje Jugoslavije), po kojoj su najpre članovi SANU svojim Memorandumom stvorili plan za formiranje „velike Srbije“, pa je taj plan postao osnova "nacionalističke" i "agresorske" politike Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (2)

Sabahudin

11.05.2021. 18:13

Svi su sve znali, samo narod nadrljao. To su ti naši intelektualci koje treba da čitamo i da nam služe za primer. Da su valjali ne bi doživotno nešto kao učili i lupetali. Normalna osoba sazreva u pubertetu i postaje čovek. Neko nikada ne postane čovek.

Sosa

11.05.2021. 18:49

Kamo lepe sreće da nismo sa njima i Hrvatima ni osnivali državu. Od takve države mi, Srbi, smo imali samo štetu, a osnovana je na srpskoj krvi.