VREMENSKA KLACKALICA U SRBIJI: Zbog velikih promena temperature ove osobe su najugroženije

Novosti online

08. 05. 2021. u 13:34

VREMENSKA prognoza je ovih dana veoma nepredvidiva i stalno je na klackalici. Smenjuju se oblaci i sunce, kiša, vetar, hladno, toplo vreme, a sve to utiče na organizam.

ВРЕМЕНСКА  КЛАЦКАЛИЦА У СРБИЈИ: Због великих промена температуре ове особе су најугроженије

Foto: K. Mihajlović/Depositphotos

Ostaje pitanje kako ove vremenske (ne)prilike utiču na organizam i zdravlje.

- Promena temperature od više stepeni u kratkom vremenskom periodu ne ostavlja organizmu dovoljno vremena da se adaptira na nove okolnosti. Najviše problema imaće bolesnici sa lošom moždanom cirkulacijom i hipertenzičari koji će zbog kolebanja temperature imati problema sa pritiskom - ističe dr Nada Macura, kardiolog.

Po njenim rečima, asmatičari reaguju dva-tri dana pre nego što dođe do nagle promene temperature, dok se kod meteoropata mogu se javiti glavobolje, vrtoglavice ili problemi sa spavanjem.

Zahlađenje nepovoljno utiče i na hronične bolesnike sa disajnim problemima i bolestima srca, a reumatičarima donosi i bolove u zglobovima. Naime, sa ovim blagim zahlađenjem, atmosferski pritisak pada što stvara pritisak na tečnost odgovornu za podmazivanje i normalno funkcionisanje zglobova. Pritisak unutar zglobova raste i to uzrokuje bolove.

Centar Svetske zdravstvene organizacije u Milanu opisao je prosečnog meteoropatu kao ženu koja ima povišen krvni pritisak, iako brine o svom zdravlju, koja teško kontroliše osećanja i ne voli zimu.

Preosetljivost na vremenske prilike pokazuje svaka peta osoba od 20 godina, svaka treća od 40 i svaka druga posle 60. Inače, dve trećine meteoropata su žene.

(Blic Žena)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)