DVOJE DECE NA RESPIRATORU: Evo u kom su stanju beba iz Kragujevca i dečak iz Vladičinog Hana, oboleli od korone

E. V. N.

17. 04. 2021. u 06:10

BEBA rođena pre sedam dana zbog komplikacija kovida 19 priključena je na respirator na odeljenju neonatologije Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu, a u teškom stanju je, takođe na respiratoru, u Dečjoj kovid-bolnici KC Niš, još jedno dete, staro osam godina, kod kojeg je, takođe, potvrđena infekcija virusom korona.

ДВОЈЕ ДЕЦЕ НА РЕСПИРАТОРУ: Ево у ком су стању беба из Крагујевца и дечак из Владичиног Хана, оболели од короне

Foto: Depositphotos

Doktorka Dragana Savić, iz Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Kragujevac, potvrdila je da se lekari ove ustanove bore za život devojčice rođene u kraljevačkom porodilištu:

- Beba ima plućnu hipertenziju koja je životno ugrožava. Ona je iz kraljevačkog porodilišta primljena u subotu rano ujutru. Kovid pozitivna je bila kod njih u porodilištu, antigenski test je kod nas takođe bio pozitivan, urađen je i PCR test koji pokazao pozitivan rezultat. Beba je bila relativno stabilna prvih dana, a onda je od trećeg dana života na mehaničkoj ventilaciji - rekla je dr Savić.

Beba je na intenzivnoj nezi i prima terapiju, a doktorka Savić je ispričala da je devojčica odmah nakon rođenja, posle tri sata, počela da iskazuje simptome infekcije virusom korona.

- Već nakon tri sata od rođenja bebe respiratorno zdravlje bebe je počelo da se pogoršava, dobila je visoku temperaturu, urađen je antigenski test po protokolu i prebačena kod nas radi daljeg lečenja i praćenja - rekla je dr Savić. - Pretpostavlja se da je infekcija nastala još dok je beba bila u stomaku, s obzirom na to da je već u trećem satu pokazala simptome kovid-infekcije.

Majka novorođenčeta je bila pozitivna, ali nije imala simptome kovida.

RANIJE ČEŠĆI KAVASAKI SINDROM

I IVICA Nakev potvrđuje da deca sada češće obolevaju od kovida: u niškoj klinici cele prošle godine lečeno je 850 mališana, a još toliko samo za prva tri i po meseca ove godine.

- Izvorni soj korone komplikovao je oporavak, jer se kao posledica javljao kavasaki sindrom i takvih slučajeva smo prošle godine imali 15, a sada samo jedan, koji je na vreme uočen.

- Beba je, nažalost, razvila tešku i ozbiljnu kliničku sliku, tako da je verovatno, ona teorija da ne postoji ili je smanjen rizik od prenosa infekcije, ovim opovrgnuta - rekla je dr Savić.

Drugo dete koje je na respiratoru zbog kovida 19, osmogodišnji dečak iz okoline Vladičinog Hana, uz ovu infekciju ima i hronične bolesti koje otežavaju oporavak.

- Dete je u teškom stanju, ali je stabilno - rekao je dr Ivica Nakev, koordinator Dečje kovid-bolnice u Nišu. - Naš pacijent je nekoliko dana primao visoki procenat kiseonika, a onda je priključen na mehaničku ventilaciju. Stanje mu je stabilno, ali ima niz bolesti koji otežavaju njegov oporavak. Ipak, svi smo optimisti jer deca su zaista veliki borci.

Dosad su zbog kovida na respiratore bila priključena dva deteta, oba sa pridruženim bolestima: jedno sa kardiološkim problemima u Institutu za majku i dete, a drugo sa neurološkim poremećajem u Univerzitetskoj dečjoj klinici u "Tiršovoj".

- Kovid je kod dece lakša bolest, i koliko znam, a pratim sve izveštaje kod nas, nijedno dete nije preminulo od komplikacija ove zaraze - kaže profesor dr Predrag Minić, pulmolog u Institutu za majku i dete i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19. - U poslednje vreme bilo je nešto više prvih pregleda zbog sumnje na infekciju koronom kod najmlađih i to je najverovatnije posledica cirkulacije britanskog soja korone. On je kontagiozniji, zato imamo više inficirane, ali ne i teže bolesne dece.

Profesor Minić navodi da je u Dečjoj kovid-bolnici u KBC "Dr Dragiša Mišović" dosad bilo nekoliko malih pacijenata sa ozbiljnim dijabetesom, karcinomom i neurološkim bolestima, koje udružene sa kovidom povećavaju rizik od komplikacija, ali su sva deca uspešno izlečena od ove zaraze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)