U KRIVAJI VIŠE NEMA ŽIVOTA: Najduža vojvođanska reka, od Bačke Topole do ušća u veliki Bački kanal, postala je kanalizacija

J. LEMAJIĆ

15. 04. 2021. u 15:38

KRIVAJA, najduža vojvođanska reka, od svog izvora u blizini Tavankuta do ušća u Veliki bački kanal kod Turije, do pre šest godina bila je ponos panonske ravnice.

У КРИВАЈИ ВИШЕ НЕМА ЖИВОТА: Најдужа војвођанска река, од Бачке Тополе до ушћа у велики Бачки канал, постала је канализација

Foto B. Subašić /Pokušaj čišćenja Krivaje /Foto RTV

Dugogodišnji nemar i izlivanje otpadnih voda u industrijskoj zoni u Bačkoj Topoli, od vodotoka dugog 109 kilometara, napravili su kanalizaciju na otvorenom. Analizom njene vode pronađeno je mnogo opasnih materija, najviše jedinjenja azota i fosfora, kao i fekalnog otpada. A, gde nema kiseonika nema ni života, pa je u delovima oko Bačke Topole i Malog Iđoša, Krivaja zapravo mrtva reka.

Od svog izvora sve do Bačke Topole, Krivaja je i danas zdrava reka, o čemu svedoči Bačkotopolsko jezero sa najčistijom vodom u Vojvodini. No, iz Bačke Topole ka Malom Iđošu, Krivaja izlazi zelena, penušava, masna, vrlo neprijatnog mirisa i bez živog sveta. Takva teče sve do Srbobrana i ulivanja u Veliki bački kanal.

Problem penušave i prljave vode prvi put se pojavio 2012. godine, ali tada je trajao kratko. Od 2015. takva slika Krivaje je, nažalost, svakodonevna. Živi svet u njoj je uništen, a oni koji su nastanjeni u njenoj okolini, naročito na periferiji Bačke Topole, u selu Bajša i sva tri sela u Malom Iđošu, jedva žive od nesnosnog smrada. Meštani s pravom strahuju za svoje zdravlje, a ne mogu se pobrojati sve adrese nadležnih na koje su proteklih godina stizali njihovi vapaji za pomoć.

Foto B. Subašić /Pokušaj čišćenja Krivaje /Foto RTV

 

Zagađenje Krivaje u značajnoj meri smanjiće centralno postrojenje za prečišćavanje otadnih voda čija je izgradnja vredna gotovo 600 miliona dinara.

 - Svesni smo ovog problema i ulažemo velike napore u njegovo rešavanje - kaže Adrian Satmari, predsednik opštine Bačka Topola. - U toku je izgradnja prečistača otpadnih voda, za koji je Pokrajinska vlada ove godine izdvojila 154 miliona dinara. Prema planu, letos bi bio pušten u probni rad, a na jesen i u redovnu upotrebu. Paralelno, radiće se na izgradnji glavnog kolektora kanalizacione mreže ka prečistaču za šta je obezbeđeno 39 miliona dinara. Uz to, preduzeće "Perutnina Ptuj" gradi svoj prečistač otpadnih voda, a u pregovorima smo sa "Žibelom" da se, kao prelazno rešenje, priključi na gradski prečistač. Naime, kanalizacijom je pokriveno 20-30 odsto Bačke Topole, a prečistač se gradi u punom kapacitetu, te će za sada biti prostora da na taj način smanjimo zagađenje Krivaje. Od velikih fabrika ostaje samo Industrija mesa "Topola" koja još ne rešava ovo pitanje.

Foto B. Subašić /Pokušaj čišćenja Krivaje /Foto RTV

 

NAVODNjAVA ORANICE

ZAGAĐENjE Krivaje veliko je i u Srbobranu, ali su tamo, za razliku od industrije u Bačkoj Topoli, najveći zagađivači sami građani, čije se otpadne vode iz septičkih jama slivaju u reku. Za stanje reke, svakako su krivci i obližnje farme, čije se otpadne vode i kanalizacija slivaju u reku. Strašno je što se i takva voda koristi za navodnjavanje oranica, što umnogome problematizuje kvalitet prinosa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna