INTERVJU Simonida Kažić: Uskoro novi loto milioner

E. B. TALIJAN

27. 03. 2021. u 10:38

DRŽAVNA lutrija Srbije jedini je priređivač klasičnih igara na sreću u našoj zemlji i lider u regionu i po broju igrača i po visini nagradnih fondova.

ИНТЕРВЈУ Симонида Кажић: Ускоро нови лото милионер

Foto Privatna arhiva

Prepoznatljiva je po zabavi i vrednim dobicima, ali osim toga, dosledno neguje koncept društveno odgovornog poslovanja i finansijski pomaže ugrožene kategorije stanovništva. Iz ovog preduzeća svake godine u državnu kasu slije se značajna suma novca. Generalna direktorka Državne lutrije Srbije, Simonida Kažić, u razgovoru za "Novosti", kaže da su uspešno završili prethodnu godinu, kao i da je lane u republički budžet uplaćeno ukupno milijardu i 824 miliona dinara, dok je igračima pripalo više od 3,5 milijardi dinara.

Kako je korona-kriza uticala na poslovanje vašeg preduzeća, imajući u vidu da niste uzimali nikakvu pomoć iz državnih paketa koji su bili namenjeni privredi?

- Pandemija koja nas je zadesila promenila je mnogo toga i prošla godina bila je teška za čitav svet. Bili smo prinuđeni da iz korena promenimo živote, a posledično, sve se odrazilo na privredu. Državna lutrija Srbije se brzo prilagodila novonastaloj situaciji. Naravno, prioritet nam je bio da naši zaposleni i igrači, u datim okolnostima, budu maksimalno zaštićeni. Pratili smo preporuke Vlade i čitavo poslovanje smo usaglasili sa okolnostima. I pored teških uslova za čitav privredni sektor, uspeli smo da 2020. završimo uspešno, da zadržimo igrače i da ispunimo naš plan samostalno. Nismo se obraćali državi za pomoć, jer smo se pametnim i promišljenim odlukama prilagodili situaciji i uspeli da održimo pozitivno poslovanje.

U Srbiji jedini organizujete klasične igre na sreću, a koja bi bila vaša pozicija na regionalnom nivou, poredeći veličinu tržišta, visinu nagrada i broj igrača?

- Državna lutrija Srbije je svakako lider u regionu kada je reč o priređivanju klasičnih igara na sreću i po broju igrača i po visini nagradnih fondova. Tome doprinosi duga tradicija i opravdano poverenje koje uživamo među našim igračima. Razvijanjem sopstvenog softverskog sistema, razvojem i olakšavanjem sigurnog i bezbednog odigravanja lutrijskih igara putem interneta, sigurna sam da ćemo tu poziciju zadržati i u narednim godinama.

VIŠE OD 2.300 UPLATNIH MESTA

KOLIKO imate saradnika koji prodaju igre na sreću iz vašeg asortimana?

- Državna lutrija ima razvijenu prodajnu mrežu u čitavoj Srbiji. Na više od 2.300 uplatnih mesta moguće je odigrati naše igre. U vlasništvu preduzeća su 43 lokala i sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo prošle godine počeli veliku rekonstrukciju svih naših objekata sa idejom da ih unificiramo i učinimo što prijatnijim i bezbednim za naše igrače.

Značajnu finansijsku podršku pružate brojnim organizacijama. Kome ste sve pomagali i na koji način?

- Prema zakonu, ovaj novac namenjen je za finansiranje Crvenog krsta Srbije, organizacija osoba sa invaliditetom i drugih udruženja čiji je cilj unapređenje socijalno-ekonomskog i društvenog položaja osoba sa invaliditetom i drugih lica u stanju socijalne potrebe, ustanova socijalne zaštite, sporta i omladine, jedinica lokalne samouprave i lečenja retkih bolesti.I tu je uloga Državne lutrije Srbije ogromna. Kroz obavljanje svoje delatnosti mi zajedno sa našim igračima dajemo doprinos ovim ugroženim kategorijama. Iz našeg budžeta odvajamo i sredstva za humanitarnu pomoć, pre svega, ugroženoj deci i starijim licima. Moram da istaknem da smo maksimalno razvili sistem zaštite maloletnika i da nam je kao društveno odgovornom preduzeću od primarnog značaja zaštita maloletnika i sprečavanje ovisničkog ponašanja.

Šta su sve dobitnici osvojili lane u raznovrsnim igrama koje nudite i kolika je ukupna vrednost tih nagrada?

- Od ukupno dodeljenog nagradnog fonda, igrači lota osvojili su 2,3 milijarde dinara i 11 luksuznih automobila Hyundai Tucson. Na bingu su dobili 282 miliona dinara, a na "greb-greb" lutriji 926 miliona dinara. Naše igrače obradovali smo prošle godine ukupno sa više od 3,5 milijardi dinara.

Koliko je dobitnika glavne loto-premije?

- Glavne loto-premije u 2020. godini osvojilo je 12 igrača iz sedam gradova i to tri loto-premije, tri loto plus premije i čak šest džoker nagrada. U ovom trenutku fond za sedmicu se bliži iznosu od 2,5 miliona evra, tako da sa nestrpljenjem očekujemo novog loto milionera u Srbiji.

NAJVEĆA NAGRADA ŠEST MILIONA EVRA

KOLIKA je vrednost najveće osvojene sedmice u istoriji Državne lutrije i kada se to desilo?

- Najveća sedmica iznosila je nešto više od šest miliona evra, a osvojio ju je igrač iz Subotice 15. januara 2019. godine.

Na koji način štitite njihovu anonimnost?

- Po Zakonu o igrama na sreću, identitet dobitnika nemamo pravo da objavimo izuzev ukoliko dobijemo njegovu pismenu saglasnost. Složićete se da je razumljivo da naši igrači koji su osvojili najveće, pre svega, loto premije ne žele da otkriju svoj identitet, dok dobitnici na bingu i "greb-greb" lutriji vrlo često dozvoljavaju da objavimo njihova imena, fotografiju i kratku priču o njima. Na našem sajtu tako može da se vidi veliki broj naših dobitnika.

Foto Privatna arhiva

Kriza se nastavlja i u ovoj godini, kakvi su vaši planovi, kako ćete se prilagođavati novim okolnostima?

- Očekujemo da poslujemo pozitivno, baš kao i lane, bez obzira na teške okolnosti. Nastavljamo da približavamo našim igračima onlajn platformu za odigravanje naših igara, a trudićemo se da tokom godine organizujemo što više vanrednih i specijalnih loto i bingo kola u kojima ćemo dodeljivati specijalne novčane i robne nagrade. Pripremamo i veliki broj novih "greb-greb" srećki i uvereni smo da ćemo, zajedno sa našim igračima, prevazići specifične okolnosti izazvane pandemijom i da ćemo u dobrom zdravlju dočekati bolja vremena.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024