NE DISKRIMINIŠITE BRAČNU ZAJEDNICU I HRIŠĆANSKE VREDNOSTI : Za SPC nacrt zakona o pravima gej osoba neprihvatljiv

R. DRAGOVIĆ

26. 03. 2021. u 15:00

PREDLOG zakona o istopolnim zajednicama za Srpsku pravoslavnu crkvu je neprihvatljiv, jer je ogromna većina njegovih odredaba u suprotnosti sa jevanđeljem Hristovim i sveukupnim iskustvom i praksom Crkve na kojima je duhovno i moralno utemeljen srpski narod, kao i celokupna evropska civilizacija.

НЕ ДИСКРИМИНИШИТЕ БРАЧНУ ЗАЈЕДНИЦУ И ХРИШЋАНСКЕ ВРЕДНОСТИ : За СПЦ нацрт закона о правима геј особа неприхватљив

Foto AP

O zakonu koji bi trebalo da reguliše prava i obaveze gej zajednica, a koji je u fazi izrade zvaničnog nacrta, ovaj stav zauzeo je juče Sveti arhijerejski sinod SPC. Crkva, kako je navedeno u sinodskom saopštenju, smatra nedopustivim zakonsko izjednačavanje istopolnih zajednica sa brakom i porodicom, na način kako je to učinjeno u tekstu nacrta.

- Crkva poštuje slobodu koju nam je Bog darovao i razume ljudsku težnju da svoju slobodu iskazuje na različite načine, ali time se diskriminiše bračna zajednica, kao hrišćanska i zakonom zaštićena vrednost - navedeno je u saopštenju SPC.

Sinod je saglasan da postoji "potreba za ostvarenjem ličnih, imovinskih i drugih prava koje tretira nacrt zakona o istopolnim zajednicama", ali i ukazuje na mogućnost da se ona u pravnom poretku ostvaruju administrativnim putem, bez zadiranja u bračno i porodično zakonodavstvo.

U sve žešću javnu razmenu mišljenja povodom usvajanja ovog, po mnogo čemu, kontroverznog propisa, juče se uključila i Srpska crkva. Izričito protivljenje zakonu, kao "protivustavnom, nedemokratskom, nepotrebnom i štetnom", formulisala je nedavno kao apel grupa od 212 intelektualaca - akademika, profesora i umetnika. Kao odgovor na ovu inicijativu, stigla je podrška zakonskom regulisanju istopolnih zajednica kroz "kontrapeticiju" koju je potpisalo 500 akademskih radnika i aktivista. Njihova viđenja novog zakona i argumenti - potpuno su suprotni.

GUŠENjE KRITIKA NA RAČUN LGBT

KLjUČNE primedbe koje su u javnosti dosad iznete na Nacrt zakona o istopolnim zajednicama "gađaju" želju zakonodavca da legalizuje istopolne brakove, kao i da u sledećem koraku na mala vrata gej osobama omogući usvajanje dece. Ovaj propis u organskoj je vezi sa novim zakonom o zabrani diskriminacije (takođe je u pripremi) kojim se stvaraju uslovi za obračun sa svakom kritikom tako koncipiranog sistema poštovanja ljudskih prava LGBT osoba.

Gordana Čomić, Foto Tanjug

Ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić u ovom sukobu mišljenja vidi priliku za dijalog, u kom bi se čuli argumenti SPC i drugih verskih zajednica o tome zašto žele da spreče prava i slobode ljudi koji žive u istopolnim zajednicama.

- Kao što je potreban dijalog o tome da se ženama ne mogu ukidati prava zabranom prekida trudnoće, zato što tako smatra SPC, treba nam i dijalog sa Crkvom o tome da se ne mogu osporavati slobode onima koji žele da žive u istopolnoj zajednici. Ne sumnjam da SPC, kao što ima argumente da propisuje kako žene treba da žive, ima i za to kako treba da žive oni koji žele da zasnuju ovakvu zajednicu - ističe ministarka Čomić.

 Vladike ukazuju da se propisom diskriminiše bračna zajednica, Patrijarh Porfirije , Foto Tanjug/Željko Knežević

Da ministarstvo koje vodi Čomićeva i zakonopisci nikako ne bi smeli da budu gluvi na stav i argumente SPC, smatra sociolog prof. dr Slobodan Reljić.

- Crkva je najkredibilnija adresa u našem društvu, koja ima puno pravo da zauzima stav o ključnim pitanjima od javnog značaja. Ona je temelj srpskog kulturnog i nacionalnog identiteta i tradicije i uvažavanje njenih razloga u ovom slučaju trebalo bi da bude obaveza. Jer, nikako ne smemo prihvatiti da se navodna zaštita od diskriminacije manjine pretvori u opštu diskriminaciju većine. To je u demokratskom društvu nedopustivo - objašnjava Reljić.

PRIMEDBE POSLATE NA VREME

SVETI sinod SPC, kako je navedeno u saopštenju, svoje primedbe na Nacrt zakona o istopolnim zajednicama dostavio je Vladi Srbije u zakonskom roku. Član Radne grupe za izradu ovog propisa Goran Miletić kaže da ih on - nije video.

- Moguće je da su primedbe poslate, ali do mene nisu stigle - kaže on.

Saopštenje Svetog Sinoda član radne grupe za pisanje zakona i aktivista za prava LGBT osoba Goran Miletić vidi kao izraz nerazumevanja zakonskog teksta:

- Crkva se protivi izjednačavanju istopolnih zajednica sa brakom i porodicom, ali u ovom zakonu to nije slučaj. Posredi je samo potreba, koju SPC ne uvažava, da se novi zakon uklopi u postojeći pravni sistem Srbije - kaže Miletić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a