BILI SU NAJBOLJI PRIJATELJI: Vladika Atanasije i Amfilohije drugovali od Bogoslovije, na odru mitropolita ostavio jednu knjigu

Novosti online

04. 03. 2021. u 20:26

БИЛИ СУ НАЈБОЉИ ПРИЈАТЕЉИ: Владика Атанасије и Амфилохије друговали од Богословије, на одру митрополита оставио једну књигу

Foto: Privatna arhiva

DANAS je u Trebinjskoj bolnici preminuo umirovljeni vladika Atanasije Jevtić, jedan od najvećih teologa Srpske pravoslavne crkve.

Vladika je izgubio bitku sa virusom korona, četiri meseca nakon što je preminuo njegov veliki prijatelj, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović.

NJihovo drugovanje je počelo još na Bogosloviji u Beogradu, koju su zajedno pohađali. I fotografija ispod svedoči o prijateljstvu dva hrišćanska pastira.

Foto: Privatna arhiva

Svi takođe pamte potresan govor vladike Atanasija na odru svog prijatelja u Podgoričkom hramu.

Vladika je na odar svog najboljeg prijatelja poneo knjigu koju je on priredio, pisma Ave Justina svom duhovnom čedu Amfilohiju, kao i tropar koji su spevali prizrenski bogoslovi.

- NJegov put je put Hrista. Posetio sam Mitropolita u bolnici. Tražio je da ga ispovedim - počeo je svoju besedu vladika Atanasije kraj odra mitropolita Amfilohija.

- I ja sam se njemu ispovedio. I, orodili smo se - kazao je umirovljeni vladika Atanasije u kratkoj besedi nad odrom Amfilohija.

- On je bio spreman na ovaj put, na put Hrista kojim je hodio, služeći i žrtvujući se za narod.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)