PRIRODNO JE DA MLADI PROĐU OBUKU: Zoran Ivković, praunuk vojvode Radomira Putnika, podržava predlog o vraćanju vojnog roka u Srbiji

Z. NIKOLIĆ

02. 02. 2021. u 12:00

U MNOGIM zemljama sveta, kao i u brojnim državama u okruženju, bezmalo svako dete ume da rasklopi pušku.

ПРИРОДНО ЈЕ ДА МЛАДИ ПРОЂУ ОБУКУ: Зоран Ивковић, праунук војводе Радомира Путника, подржава предлог о враћању војног рока у Србији

Foto N. Fifić

Meni je prirodno da mladi prođu ozbiljnu i intenzivnu obuku od nekoliko meseci posle koje će umeti da brane otadžbinu ukoliko to bude potrebno.

Ovako je juče Zoran Ivković, praunuk legendarnog vojvode Radomira Putnika, za "Novosti" objasnio to što je nedavno javno podržao ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka u Srbiji.

Praunuk velikog vojskovođe i načelnika Generalštaba Vojske Srbije inženjer je elektrotehnike, a od 1964. godine živi u Nemačkoj. Pandemija kovida 19, nažalost, sprečila ga je da ove godine poseti Srbiju, kao što je to radio svake godine. Nosilac je visokih odlikovanja Srbije i Plakete Vojnog muzeja, budući da je obezbedio povratak dragocenih predmeta njegovog pradede pod okrilje ove ustanove.

- Uložio sam ogroman trud da sve pradedine stvari, lične i državne, prenesemo pod okrilje Vojnog muzeja - kaže Ivković.

- On je potomcima preneo tu želju. Njegova ćerka Radojka Radosavljević, rođena Putnik, prenela nam je zaveštanje da se vojvodina zaostavština preda ovom muzeju kada prođe komunistički režim.

Vojvoda Radomir Putnik, Foto Arhiva

Kada je 2005. bila postavljena izložba o osnivanju srpske države, bile su predstavljene sve vojvode iz Prvog svetskog rata, osim Putnika, za kojeg nije bilo dovoljno predmeta koji bi ilustrovali njegov život.

- Tada sam rešio da pomognem koliko god sam mogao - kazao nam je Ivković.

- Postojao je deo porodične zaostavštine koja je ostala posle njega i njegove smrti na lečenju u Francuskoj. Samo nisam uspeo da dođem u posed pradedinog revolvera koji je dobio sa ugraviranom zahvalnošću kralja Petra Karađorđevića. Još čuvam francuski dukat iz 1875. godine. Sve što je bilo bitno za narod podarili smo otadžbini. U tome su mnogo pomogli Anđelija Radović, kustos Vojnog muzeja u Beogradu, Dragomir Drašković, tadašnji direktor Muzeja u Kraljevu, kao i SPC.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...