DOM ZA DECU U ZVEČANSKOJ ODOLEO KORONI: Ustanova za socijalnu zaštitu najmlađih - bez virusa

Jelena Ž. Skenderija

24. 01. 2021. u 12:20

PUNIH deset meseci Zvečanska odoleva koroni. Nijedan od oko 350 štićenika beogradskog Centra za zaštitu dece i odojčadi nije se od marta prošle godine zarazio kovidom 19 i to je jedina socijalna ustanova u Srbiji koja je uspela do nedavno da se izbori sa jednom od najvećih pošasti današnjice. Nekadašnji sinonim ustanove za napuštenu i ostavljenu decu danas postaje sinonim beskrajne brige i zaštite.

ДОМ ЗА ДЕЦУ У ЗВЕЧАНСКОЈ ОДОЛЕО КОРОНИ: Установа за социјалну заштиту најмлађих - без вируса

Foto P. M.

Vrata Zvečanske uvek su otvorena. Ključa nema, a negovateljice, pedagozi i vaspitači uvek su tu za svako dete. Oni su njihovi najbliži prijatelji, a kada zatreba i roditelji. Novo vreme donelo je i novo breme. Epidemija je uvela određena ograničenja u smislu dolazaka u ustanovu. Zaposleni u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine preduzeli su kompletne mere zaštite koje je predvidelo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i to podrazumeva primenu različitih protokola, instrukcija i potpunu zaštitu svih onih koji se nalaze u smeni.

- Imamo veoma dobre rezultate u smislu da smo tek pre nekoliko dana zabeležili prvi i jedini slučaj kod korisnika da je oboleo od korone - kaže Zoran Milačić, dugogodišnji direktor Zvečanske.

- S obzirom na broj dece koja su prošla kroz naše objekte, mislim da smo se dobro organizovali.

O bebama brinu hranitelji

DECA u najmlađem uzrastu, od rođenja do tri godine starosti, više ne mogu da borave u institucijama, osim u hitnim situacijama kada mora da dođe do intervencije dok se ne vidi šta će dalje biti sa detetom. Većina dece sa razvojnom perspektivom koja je dobra smeštena su u hraniteljske porodice, dok se ona koja imaju određene probleme, od intelektualne insuficijencije do poremećaja ponašanja, u većini slučajeva nalaze u ustanovama.

U ustanovi postoji posebna procedura vezana za donošenje hrane, ponašanje zaposlenih i način na koji kontaktiraju, jednom rečju, o svemu se vodi računa. I aktivnosti dece organizovane su tako da isprate sve ono što je njihova potreba, da zadovolje njihove želje u smislu realizacije slobodnih aktivnosti, a da se to opet uskladi sa epidemiološkom situacijom i da ih koliko god mogu zaštite od zaražavanja.

Herojski odvig zaposlenih

DARIJA Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, kaže da veliku zahvalnost dugujemo svima u ustanovama socijalne zaštite, koji se mesecima lavovski bore sa epidemijom kovida 19.

- U takvim, veoma teškim i nezabeleženim uslovima i izazovima, svaka pobeda u smislu da je sprečen ulazak virusa u ustanove ili da je sprečeno širenje infekcije, može se nazvati herojskim podvigom - ističe ministarka.

- Kombinacija rada po smenama, odnosno dvanaestočasovno radno vreme i izbegavanje saobraćajnog špica od strane zaposlenih u vozilima javnog prevoza, jedna je od prvih mera koju smo primenili. Kada bi se neko od radnika zarazio, cela jedinica bi išla u izolaciju.

U čak 11 radnih jedinica u sedam objekata u gradu gde su smeštena deca različitog uzrasta, od beba do 26 godina, trebalo je uskladiti potrebe i želje u prethodnih 10 meseci.

PAŽNjA Ministar Darija Kisić Tepavčević u poseti , Foto arhiva

- Teško je bilo objasniti jednoj mladoj osobi da je policijski čas i da ne može da se viđa sa prijateljima van ustanove. Nailazili smo na povremeno nerazumevanje, što je tražilo naše dodatno angažovanje. Trudili smo se da im kroz opštu animaciju, onlajn nastavu i aktivnosti zabavnog karaktera olakšamo kako bi lakše prebrodili situaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna